Azi, 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale pentru a spori conștientizarea problemelor de sănătate ce apar din cauza tensiunii arteriale mari. Tensiunea arterială mare sau hipertensiunea arterială este principala cauză a deceselor în lume și la noi în țară. Noutatea bună este că hipertensiunea poate fi prevenită, iar efectele ei pot fi diminuate și chiar oprite.
„Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!” este tematica Zilei mondiale a hipertensiunii arteriale deja al treilea an consecutiv. Sloganul îndeamnă la creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu a tensiunii arteriale și a metodelor precise de măsurare.
Ce este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea (HTA) înseamnă creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală.
Valorile normale ale tensiunii arteriale la diferite etape ale vieții variază. Valoarea optimă a tensiunii arteriale este până la 120/80 mm Hg (mm coloana de mercur) la adulți.
Măsurarea frecventă a tensiunii arteriale permite evaluarea corectă a schimbărilor nefavorabile care pot apărea, cel mai des, începând cu 40 de ani. Această acțiune de autoevaluare permite de a trage un semnal de alarmă pentru a preveni apariția HTA.
Hipertensiunea se depistează prin măsurarea presiunii sistolice și a celei diastolice
Hipertensiunea este diagnosticată dacă la ultimele două vizite la medic, pe durata ultimelor 12 luni valorile tensiunii arteriale au fost mai mari de 140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur).
Presiunea sistolică se referă la presiunea arterială maximă care apare în timpul contracției ventriculului stâng al inimii. Presiunea optimă sistolică este de 90-120 mm Hg la adulți, valorile normale variază între 120 -129 și limitele de sus a normei sunt valorile de 130 – 139 mm coloană de mercur.
Presiunea diastolică se referă la presiunea arterială minimă care apare în timpul relaxării ventriculului stâng al inimii. Acest lucru apare între bătăile inimii. Presiunea diastolică optimă este de 60-80 mm Hg, normală – 80-84 și la limitele de sus a normei sunt valorile de 85-89 mm coloana de mercur.
Fiecare a 4-ulea adult din Republica Moldova și al 5-lea la nivel mondial nu știe că are hipertensiune
Se estimează că la nivel mondial, 1,28 miliarde de adulți între 30 și 79 ani suferă de hipertensiune arterială, dintre care 46% sau aproape cinci din zece nici nu știu că o au.
Fiecare a 3-a persoană din Republica Moldova suferă de hipertensiune
În Republica Moldova se înregistrează unul din cele mai înalte nivele de morbiditate (îmbolnăvire) a populației datorate hipertensiunii. În anul 2021, potrivit datelor statistice, 458 632 de persoane cu vârsta 18+ suferă de boala hipertensivă (prevalența) sau 1 596,7 cazuri la 10 mii locuitori. Cazurile noi depistate (incidența), în anul 2021, le-au constituit 20 498 de persoane sau 71,4 cazuri la 10 mii locuitori.
Hipertensiunea – asasinul taciturn
Hipertensiunea arterială este una din cauzele majore a seriei de boli netransmisibile precum: accidentul vascular cerebral, atacul de cord, bolile de rinichi și poate contribui la dezvoltarea demenței. Multe persoane cu hipertensiune, nu cunosc despre acest fapt, deoarece boala poate decurge fără simptome. Acesta este motivul pentru care a fost numită asasinul taciturn. Boala este simțită după ce organismul a pierdut 70% din capacitatea funcțională.
Strategii de sănătate publică pentru a preveni hipertensiunea și ai reduce complicațiile
Există câteva strategii importante la nivel de sănătate publică și în cabinetul medicului de familie:
- Promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale în cadrul vizitelor la medicul de familie pentru depistarea timpurie a hipertensiunii, pentru persoanele din grupul de risc.
- Instruirea în măsurarea corectă a tensiunii arteriale și sporirea nivelului de conștientizare pentru adoptarea unui mod de viață sănătos. Sunt recomandate pentru a fi utilizate la domiciliu tensiometrele digitale automate, cu manșetă în jurul brațului, validate și testate clinic.
- Aderarea la programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice, dacă acestea sunt create în localitatea ta.
- Adoptarea și respectarea unui mod de viață sănătos – menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi, alimentația sănătoasă limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de activitate fizică.
Cum aplicăm aceste strategii, citește din materialele dedicate ție și celor dragi, de mai jos:
Cum măsori corect tensiunea arterială acasă? (video) – https://prosanatate.md/instrumente/masurarea-tensiunii-arteriale-acasa/
Ce poți face ca să previi și să ții sub control hipertensiunea arterială? Află din acest poster – https://prosanatate.md/instrumente/pliant-10-schimbari-ca-sa-tii-sub-control-hipertensiunea/
Pentru a preveni apariția și dezvoltarea hipertensiunii arteriale, citește – „Ghidul pacientului cu hipertensiune arterială” pentru persoanele cu hipertensiune arterială, cât și pentru cele sănătoase. Lucrarea este parte a Protocolului Clinic Național „Hipertensiunea arterială la adult”, 2019 – https://prosanatate.md/instrumente/ghidul-pacientului-cu-hipertensiune/
Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!