În perioada 17-21 iunie 2019, s-a desfășurat cursul de instruire în domeniul promovării sănătății pentru schimbare de comportament, în cadrul căruia au fost certificați 20 de specialiști în domeniul promovării sănătății în calitate de formatori.
Promovarea sănătății este parte componentă a sănătăţii publice, fiind totodată și o modalitate de creare a posibilităților și schimbare de comportament al populaţiei pentru a-și îmbunătăţi sănătatea și a fortifica controlul asupra ei. Astfel, promovarea sănătăţii este considerată un element esenţial al dezvoltării sănătăţii, fiind definită de OMS ca „proces de împuternicire a persoanelor de a deţine controlul asupra sănătăţii lor și de a o îmbunătăţi”.
Fortificarea capacităților autorităților responsabile de sănătate publică, sporirea responsabilității sociale pentru sănătate, dezvoltarea colaborării (parteneriatelor) în domeniul promovării sănătății și încurajarea individului pentru a-și asuma responsabilitatea pentru propria sănătate sunt doar câteva măsuri prin intermediul cărora se obține o schimbare de comportament la nivel de comunitate, autoritate sau țară.
În cadrul instruirii, formatorii au preluat experiența altor țări, prezentată de doi experți internaționali, adaptând informația primită la realitatea Moldovei. Ei au învățat care este structura, conținutul și subtilitățile unui curs de promovare a sănătății pentru schimbare de comportament. Astfel, în ultima zi a cursului ei au reușit să facă o prezentare cu scopul de a iniția o schimbare d comportament în grupul țintă ales din localitate lor, în baza datelor conținute în profilurile de sănătate.
Evenimentul a avut loc cu susținerea proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” care are ca obiectiv general îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Ulterior, formatorii vor organiza cu susținerea proiectului cursuri de promovare a sănătății în localitățile lor.
Proiectul ”Viață Sănătoasă” se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni. Proiectul este realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).