30 de specialiști în promovarea sănătății au devenit formatori raionali în COM-B. COM-B, ce-i asta?

30 de specialiști în promovarea sănătății din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și Centrelor de Sănătate Publică (CSP) din raioane au devenit formatori raionali în COM-B, un instrument modern în înțelegerea și schimbarea comportamentelor pentru sănătate. Activitatea de formare de formatori a avut loc în cadrul Atelierului de instruire în Promovarea Sănătății pentru Schimbare de Comportament organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

„Avem două rezultate ale acestui atelier - formarea celor 30 de formatori în COM-B și elaborarea a patru proiecte-model de promovare a sănătății și schimbare de comportament care vor putea fi folosite pentru elaborarea intervențiilor specifice de promovare a sănătății la nivel de comunități și localități din raioanele-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă””, a menționat în cadrul atelierului Ion Șalaru, directorul adjunct al ANSP.

Dr. Raisa Deleu, formatoare națională în COM-B și facilitatoare a atelierului de instruire explică cum s-a ajuns la elaborarea celor patru proiecte-model: „Am ales să dezvoltăm patru proiecte pentru a contribui la reducerea apariției și dezvoltării hipertensiunii și diabetului zaharat de tip 2. Obezitatea și supraponderabilitatea sunt factorii de risc intermediari responsabili de apariția și dezvoltarea acestor boli de care suferă fiecare al treilea moldovean. Alimentația nesănătoasă, activitatea fizică redusă, consumul de tutun și alcool sunt cei patru factori de risc comportamentali care duc la obezitate. De asta avem patru proiecte-model care aplică modelul COM-B”.

COM-B este un instrument de analiză a comportamentelor pentru sănătate și are la bază psihologia comportamental-cognitivă. Instrumentul permite de a identifica și schimba comportamentele cu risc pentru sănătate, aplicând planificarea și elaborarea intervențiilor specifice. „COM-B înseamnă folosirea capacităților (capability) și oportunităților (opportunity) fizice și psihice, a motivației (motivation) reflexive pentru schimbarea de comportament (behaviour). Având ca bază datele din Profilurile de Sănătate raionale elaborate pentru 22 de raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” putem să aplicăm instrumentul, elaborând intervenții doar pentru comunitatea ori localitatea dintr-un raion sau altul”,  susține Svetlana Cociu, formatoare națională în COM-B și cea de-a doua facilitatoare a atelierului de instruire.

Modelul COM-B este parte a Cursului de instruire „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament”, elaborat de experții în promovarea sănătății a Institutului Elvețian Tropical și de Sănătate Publică în colaborare cu experții naționali ai Catedrei de Igienă a USMF „Nicolae Testemițanu”. Cursul este dedicat specialiștilor în promovarea sănătății, în special din sistemul de supraveghere de stat în sănătate și celor din asistența medicală primară și spitalicească și poate fi accesat la cursurile de Educație Medicală Continuă.

„Faptul că Atelierul este facilitat de profesorii și asistenții din cadrul Departamentului Medicină Preventivă este o premisă de a-l include în cadrul instruirii studenților”,  și-a exprimat dorința Sergiu Ciobanu, șeful Departamentului Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”.

Formarea de formatori a durat cinci zile întregi de lucru, în perioada 21 – 25 iunie 2021. În acest timp, participanții și facilitatorii raionali în COM-B au făcut schimb de experiențe și lucru intre CSP raionale și s-au consolidat ca echipă integră de promovare a sănătății.

„La atelier am făcut încă un pas de a achiziționa cunoștințe și capacități în promovarea sănătății. Suntem cei care putem și trebuie să contribuim la schimbarea comportamentului de risc pentru sănătate, în special a bolilor netransmisibile. De asta, trebuie să aplicăm pe larg instrumentul COM-B, inclusiv și să fim mentori pentru colegii noști la nivel local”, e de părere Maria Victoria Racu, igienistă, direcția promovarea sănătății, ANSP.

Atelierul de instruire în Promovarea Sănătății pentru Schimbare de Comportament este primul din ciclul de ateliere care va forma formatori la nivel raional în COM-B cu scopul de a consolida capacitățile în domeniul promovării sănătății și controlul bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Activitatea este realizată cu suportul financiar al Elveției, prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!