Conform studiului de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său. Zahărul este adăugat în mâncare și băuturi, deși este prezent în mod natural în fructe, legume și lapte. Consumul excesiv de zahăr crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile (BNT) precum: diabetul de tip 2 (DZ), hipertensiunea arterială (HTA) și bolile cardiovasculare (BCV).
„Consumul excesiv de zahăr este o problemă de sănătate publică care îngrijorează guvernele din întreaga lume și ne îngrijorează și pe noi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) propune recomandarea strictă de reducere a aportului de zahăr la mai puțin de 10% de aportul de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totodată, în baza datelor științifice privind cauzele apariției bolilor netransmisibile, OMS sugerează o reducere suplimentară a zahărului sub 5% din aportul total de energie, adică la 25 g/zi, echivalente cu 5 lingurițe. Este o recomandare deosebit de importantă în complexul de măsuri pentru prevenirea bolilor netransmisibile”, a declarat Daniela Demișcan, șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății.
Consumul excesiv de zahăr contribuie la apariția acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus și, respectiv, la dezvoltarea obezității, factorul de risc intermediar responsabil de apariția și dezvoltarea BNT.
„Prin proiectul „Viață sănătoasă”, Elveția promovează un comportament responsabil pentru protejarea și menținerea propriei sănătăți. Obiceiurile alimentare precum consumul excesiv de sare, grăsimi sau zahăr, contribuie la apariția bolilor. Iată de ce, astăzi lansăm campania de informare pentru reducerea consumului de zahar. Sperăm, astfel, că informațiile vor fi utile pentru populație și le va permite oamenilor să ia decizii bune pentru sănătatea lor. În contextul pandemiei, cu atât mai mult este important să avem grijă de felul în care ne alimentăm și să fim responsabili față de propria noastră sănătate.”, a menționat Valeriu Sava, coordonatorul de programe în sănătate la Biroul de cooperare al Elveției.
În topul produselor cu exces de zahăr se regăsesc: produsele de patiserie; băuturile dulci și carbogazoase; iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, ceaiul și cafeaua din pachețele; sucurile și conservele din comerț; bomboanele, caramelele, bezelele, gumele; pâinea și cerealele pentru micul dejun; ketchupul, sosurile pentru carne și paste, carnea procesată și băuturile alcoolice.
„Ne propunem să susținem populația să își schimbe obișnuințele alimentare prin înlocuirea produselor procesate cu exces de zahăr cu delicii sănătoase pentru avea o alimentație echilibrată. În cadrul campaniei vom avea un challenger de 14 zile pentru populație și o serie de produse video în care vom explica de ce și cum putem să ne schimbăm comportamentul alimentar. De asemenea, ne dorim să sensibilizăm managerii din industria alimentară și HoReCa și să îi avem ca parteneri ai acestei campanii în cadrul panelului de discuții planificat pentru mâine, 23 septembrie.”, a comunicat Ion Șalaru, director-adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Campania de informare va dura patru săptămâni la TV, radio, în presa online, dar și pe cele mai populare platforme de socializare din Republica Moldova. Toate materialele campanei le puteți găsi pe platforma de promovare a sănătății: https://prosanatate.md/redu-zaharul-alege-ce-mananci/
Campania de informare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” face parte din ciclul de campanii sociale de comunicare pe nutriție „Alege ce mănânci!”, realizate cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.