16 formatori de nivel local sunt instruiți în domeniul de alfabetizare în sănătate a populației. Este vorba de o echipă de specialiști în promovarea sănătății din cadrul Centrelor de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, medici de familie și asistenți medicali din Centrele de Sănătate a celor opt raioane pilot în care proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” își desfășoară activitatea curentă (anul 2, Faza II de implementare).
„Formatorii locali vor contribui la îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate prin informare persuasivă pentru modificarea comportamentelor și a condițiilor de viață a populației din localitățile țării. Acesta este conceptul programului de alfabetizare sau educație pentru sănătate pe care îl asimilăm în echipe interdisciplinare”, explică Natalia Silitrari, șefa direcției promovarea sănătății a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și coordonatoarea la nivel național a programului de alfabetizare.
Tematicile celor șase seminare de informare pentru programul de alfabetizare în sănătate au fost elaborate de specialiștii din cadrul Institutului Elvețian de Boli Tropicale și de Sănătate Publică în colaborare cu experții la nivel național ai proiectului și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acestea sunt sensibile la gen și abordează factorii de risc comportamentali¹ ce contribuie la apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile. Tematicile celor șase seminare sunt: obezitatea și alimentația, gestionarea stresului, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat ca mod deosebit de viață, sănătatea bărbatului, efectele consumului de tutun și alcool.
„După ce au fost pilotate doi ani consecutiv de experții naționali, anul trecut, am decis ca seminarele să fie preluate, instituționalizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. De acum încolo, formatorii locali le vor furniza în localitățile și raioanele în care își desfășoară activitățile proiectul”, explică Diana Berari, coordonatoarea comunitară a proiectului „Viață sănătoasă”.
Despre felul cum vede realizarea programului de alfabetizare în sănătate la nivel local, Ion Bolboceanu, șeful Centrului de Sănătate Publică Orhei a spus: „Vom merge în cele două localități din opt raioane pilot ale proiectului² și chiar nemijlocit în centrele raionale pentru realizarea seminarelor tematice de informare persuasivă a populației. Sunt informații deosebit de utile pentru sănătatea oamenilor și au o actualitate deosebită, ținând cont că 71% din decese sunt cauzate de bolile netransmisibile și aproape fiecare al 3-lea deces este prematur, adică între 30 şi 69 de ani”.
Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sprijină Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică în efortul de a diminua impactul bolilor cronice în rândul populației Republica Moldova, în special din zonele rurale. Proiectul este implementat de Institutul Elveției de Boli Tropicale și de Sănătate Publică și susținut financiar de Guvernul Elveției. Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.
¹alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool
² Anenii Noi, Călărași, Hâncești, Drochia, Ocnița, Soroca, Sângerei, Șoldănești