A început Săptămâna globală în BNT. Momentul îngrijirii de sănătate este acum!

În anul 2022, în țara noastră cele mai multe decese au fost provocate de bolile aparatului circulator (56,7 %), cancer (15,7%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,4%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,3%), diabetul zaharat (1,2%). La nivel global, opt din zece decese (78%) sunt atribuite bolilor netransmisibile. În Republica Moldova, nouă decese din zece (89%) sunt provocate anual de BNT.

În același timp, practic 80% dintre BNT pot fi prevenite și sute de mii de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea.

Iată de ce Republica Moldova se alătură al treilea an consecutiv Săptămânii Globale de acțiuni în BNT. În acest an campania globală va avea genericul ,,Momentul îngrijirii de sănătate este acum!” și se va realiza în țara noastră, din 17 până în 24 septembrie.

În acest sens, subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în comun cu instituțiile medico-sanitare publice din țară vor organiza activități de sensibilizare și informare a populației privind măsurile de prevenire, de depistare precoce și îngrijire a persoanelor cu BNT, reducerea factorilor de risc comportamentali etc.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, în 7 raioane și 14 sate vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ: lecții publice, măsurarea tensiunii arteriale și a nivelului de glicemie, festivaluri gastronomice, competiții sportive, flash-mob-uri etc.

Săptămâna Globală de acțiuni în BNT este o oportunitate pentru fiecare de a face încă un pas către o lume care se bucură de drepturi egale la sănătate, de asta nicio acțiune nu este prea mică și nicio voce nu este nesemnificativă.

Săptămâna Globală de acțiuni în BNT este o campanie creată pentru a spori nivelul de conștientizare în BNT, a reduce decesele prevenibile și a crește calitatea vieții, bunăstarea și echitatea, prin contribuția fiecăruia din noi.

Campania este organizată la nivel global al șaselea an consecutiv de către NCD Alliance (Alianța BNT) și abordează anual teme diferite. În anul 2023, tema campaniei este reducerea decalajului în îngrijirile medicale, iar organizatorii ei subliniază că momentul îngrijirii este acum. Urmărește și alătură-te campaniei pe https://ncdalliance.org și https://prosanatate.md

Info suplimentară

Bolile netransmisibile (BNT) sunt principala cauza de dizabilitate și deces la nivel mondial și la noi în țară. Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile digestive, afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice etc  sunt doar o parte a BNT.

Peste 85% dintre decesele premature cauzate de BNT au loc în țările cu venituri mici și medii (printre care e și Republica Moldova) și cel puțin jumătate din populația lumii nu are în prezent o acoperire completă cu servicii esențiale de sănătate.

Estimativ 1,4 miliarde de oameni se confruntă cu cheltuieli de sănătate catastrofale. Ei sunt în situații de a plăti direct din buzunar pentru serviciile medicale, medicamente și alte cheltuieli aferente asistenței și îngrijirilor medicale, bunăoară -  deplasarea la centrul de sănătate, spital etc.

Dacă nu se vor întreprinde acțiuni de redresare a situației, către anul 2030, se estimează o creștere a deceselor până la 53 de milioane față de 41 de milioane de decese anuale care sunt în prezent – deci, timpul pentru a acționa în BNT este ACUM.

Milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea

Adoptarea unui regim alimentar sănătos, începând cu reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi trans, creșterea consumului de legume și fructe; renunțarea la consumul oricărui tip de produse din tutun; reducerea consumului de alcool; practicarea regulată a activității fizice și îmbunătățirea calității aerului  - sunt doar câteva dintre intervențiile „best byes” în prevenirea BNT. Aceste intervenții necesită în medie – 0,84 USD suplimentar pe an/per persoană în țările cu venituri mici și medii și au un randament de 7 USD pentru fiecare dolar investit.

În Republica Moldova în scopul reducerii poverii BNT a fost aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova, pentru anii 2023-2027 (Hotărârea Guvernului nr. 129 din 15.03.2023). Documentul urmărește consolidarea capacităților sistemului de sănătate publică și a mecanismului de coordonare intersectorială pentru reducerea poverii BNT.

Acțiunile Programului continuă eforturile statului de a realiza până în anul 2025 cele nouă obiective voluntare ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății pe componenta controlului BNT, care urmăresc reducerea cu o treime, până în anul 2030, a ratei de mortalitate prematură cauzată de BNT.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare