Abordările calității serviciilor în asistența medicală primară sunt furnizate de un expert elvețian, la Chișinău

La Chișinău se desfășoară atelierul de instruire „Concepte și abordări privind calitatea îngrijirii în asistența medicală primară” pentru 65 de manageri ai Ministerului Sănătății, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrelor de Sănătate din 18 raioane și profesori ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Atelierul este furnizat de expertul în calitatea asistenței medicale de la Institutul Elvețian de Boli Tropicale și Sănătate Publică, Xavier Bosch-Capblanch, pe 09 - 10 iunie 2022.

Evenimentul a dat startul unei serii de instruiri în cascadă pentru actorii implicați în elaborarea a 36 de proiecte de îmbunătățire a calității serviciilor în Centrele de Sănătate din 18 raioane pilot ale proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

La deschiderea atelierului, Ion Prisăcaru, secretarul de stat pe domeniul politici privind serviciile medicale integrate la Ministerul Sănătății a subliniat că prin eforturile decidenților din sistemul de sănătate, a finanțatorului în sănătate, prestatorilor de servicii medicale primare și cu suportul donatorilor pot fi consolidate capacitățile pentru îmbunătățirea continuă a calității. În același timp, calitatea asistenței medicale primare este determinată de eforturile echipei medicului de familie.

Calitatea implică o serie de actori ai sistemului și pune accent pe facilitarea accesului la servicii a pacientului, introducând abordările de îmbunătățire continuă a serviciilor. „Echipa medicului de familie este poarta de intrare a pacienților în sistemul de sănătate. Ea coordonează activitățile legate de diagnostic, tratament și îngrijiri, precum și de prevenire primară, secundară și terțiară a maladiilor. De asta, serviciile de calitate sporesc siguranța pacienților, garantează efectele pozitive ale tratamentului și îmbunătățesc aderența la tratament și actualizarea recomandărilor de consiliere”, susține Xavier Bosch-Capblanch, expertul elvețian în calitatea asistenței medicale.

Prin intermediul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, expertul elvețian va contribui de asemenea și la formarea unei rețele de formatori naționali în calitatea serviciilor medicinei de familie și va sprijini procesul de consolidare a capacităților actorilor implicați în elaborarea a 36 de proiecte de îmbunătățire a calității serviciilor în Centrele de Sănătate din 18 raioane pilot. Cele 36 de proiecte, câte două proiecte per raion, vor fi implementate cu suportul acordat de proiectul moldo-elvețian în următoarele șase luni.

Reamintim, în perioada anilor 2016-2020, proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” a susținut implementarea a 20 de proiecte de îmbunătățire a calității în Centrele de Sănătate din alte 10 raioane pilot*. Acestea au prevăzut instruiri privind calitatea, crearea grupurilor de la egal la egal pentru aplicarea instrumentelor de management al calității și dotarea sălilor de triaj cu echipamente și dispozitive medicale esențiale pentru examinarea pacienților și depistarea complicațiilor bolilor cronice.

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sprijină Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în efortul de a diminua impactul bolilor cronice în rândul populației Republica Moldova, în special din zonele rurale. Proiectul este implementat de Institutul Elvețian de Boli Tropicale și Sănătate Publică și este finanțat de Guvernul Elveției. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

*18 raioane - Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Florești, Strășeni, Glodeni, Telenești, Anenii Noi, Călărași, Hâncești, Drochia, Ocnița, Soroca, Sângerei, Șoldănești

*10 raioane – Briceni, Edineț, Fălești, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ștefan-Vodă, Cahul, Taraclia, Vulcănești



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!