Aplicarea Suportului educațional destinat persoanelor adulte cu diabet zaharat tip 2

Un număr de 58 de medici de familie și asistenți medicali din zece regiuni pilot ale proiectului ”Viață Sănătoasă” au participat la sesiunile de instruire privind aplicarea Suportului educațional destinat persoanelor adulte cu diabet zaharat tip 2.

Timp de cinci zile, participanții și-au consolidat cunoștințele cu privire la ce este autocontrolul diabetului zaharat, care este alimentația potrivită pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2, cât de importantă este activitate fizică pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2, care sunt preparatele de insulină și regulile de administrare a insulinei, care sunt și cum prevenim complicațiile cronice și acute ale diabetului.

Scopul evenimentelor a fost de a pregăti medicii și asistentele medicale să devină educatori în managementul diabetului zaharat tip 2.

O mai bună gestionare a diabetului zaharat de tip 2 poate fi atinsă prin automonitorizarea corectă a acesteia.  Cu acest scop a fost elaborat ”Jurnalul de automonitorizare și autocontrol al pacientului cu diabet zaharat tip 2”, care, în prezent, este testat de aproximativ 500 ce pacienți cu diabet zaharat tip 2.

Diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli netransmisibile, fiecare a 11-a persoane suferind de această boală.  Pentru a ține sub control această boală, este necesar ca pacientul și membrii familiei acestuia sau apropiații săi să adopte un mod sănătos de viață.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.  



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare