În perioada 12-23 martie curent, au avut loc atelierele de formare a formatorilor cu privire la implementarea pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) în Republica Moldova
Evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltarea și cooperare (SDC).
Pachetul de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) este destinat medicilor de familie și a fost aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM în februarie anul curent, în baza Protocoalelor adaptate ale Organizației Mondiale a Sănătății PEN nr.1 ”Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat al DZ și HTA” și PEN nr.2 ”Educația pentru sănătate și consiliere cu privire la conduita sănătoasă”. Aceste protocoale descriu detaliat pașii standardizați pe care medicii de familie și asistentele medicale trebuie să-i urmeze pentru a preveni bolile netransmisibile și a promova un mod sănătos de viață.
Astfel, în cadrul evenimentului, participanții, 48 de medici de familie și asistenți medicali din 10 raioane pilot ale Proiectului, au învățat care sunt componentele protocoalelor clinice standardizate PEN nr 1 și PEN nr.2, fiindu-le consolidate capacitățile în domeniul comunicării cu pacientul și cunoștințe ce țin de managementul bolilor netransmisibile și factorilor de risc ce duc la apariția acestor boli.
Ulterior, participanții, în calitatea sa de formator, vor disemina informația obținută în cadrul atelierelor, colegilor de breaslă din localitățile sale.
Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.