Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare

În zilele de 28 iunie, 2 și 4 iulie 2024, la Chișinău și Bălți, au avut loc ateliere de formare dedicate echipelor multidisciplinare municipale și comunitare din comunitățile Trușeni, Băcioi, Cruzești, Stăuceni și Sadovoe. Evenimentul a reunit membri ai asistenței medicale primare, sănătății publice, asistenței sociale, autorităților publice locale și serviciilor desconcentrate din cele două municipii.

Obiectivele atelierelor

Scopul principal al acestor ateliere a fost consolidarea cunoștințelor și competențelor pentru aplicarea abordării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind asistența integrată centrată pe persoană. Participanții, 36 la număr, vor fi implicați direct în organizarea și aplicarea modelelor de asistență comunitară integrată pentru persoanele cu boli netransmisibile și necesități complexe.

Obiectivele specifice ale atelierelor au inclus:

  • Introducerea în asistența integrată, concepte teoretice și elemente de bază;
  • Formarea unei viziuni pentru asistența integrată și cooperarea intersectorială în BNT;
  • Prezentarea conceptului modelelor de asistență integrată dezvoltate în cadrul proiectului „Viață Sănătoasă” și pregătirea pentru implementare.

Impactul așteptat

Prin aceste sesiuni de formare, participanții sunt acum mai bine pregătiți să implementeze modele de prestare a serviciilor de asistență medicală și socială într-un mod integrat, centrat pe necesitățile persoanei cu boli netransmisbile, cronice și a familiei acesteia. Aceasta va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pentru persoanele cu boli netransmisibile și necesități complexe din comunitățile deservite.

Atelierul a fost facilitat de formatorii naționali în asistența integrată în cadrul activităților Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, care sprijină Ministerul Sănătății în demersul său de a îmbunătăți accesul la îngrijiri și servicii medico-sociale de calitate pentru cetățenii săi, la locul de trai.

Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare