Au fost instruiți facilitatorii programului de autogestionare a bolilor cronice

Paisprezece persoane din cinci localități pilot au fost instruite și pregătite să devină facilitatori ai Programului de autogestionare a bolilor cronice la persoanele cu boli netransmisibile, în cadrul proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC).

Programul de autogestionare a bolilor cronice este un program inovativ, implementat cu succes în mult țări dezvoltate ale lumii, care are ca scop să ajute pacienții să câștige încrederea în capacitățile proprii pentru a-și controla durerea, oboseala, gândurile și emoțiile negative, precum și alte simptome ale bolilor cronice și a-și gestiona sănătatea proprie în fiecare zi.

Astfel, în cadrul sesiunii de instruire de patru zile, expertul danez, Nicolaj Holm Ravn Faber, le-a vorbit viitorilor facilitatori despre Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice, gestionarea mentală a simptomelor și tehnicile de distragere a atenției, gestionarea emoțiilor dificile, durerii și a oboselii, construirea planurilor viitoare de îngrijire a sănătății,  alimentația sănătoasă a pacienților, gestionarea episoadelor depresive și administrarea medicamentelor, dar și alte aspecte ale programului.

Cu susținerea proiectului a fost posibilă traducerea și tipărirea manualului facilitatorului pentru programul de autogestionare a bolilor cronice și ghidului privind gestionarea bolilor cronice, care au fost repartizate participanților la instruire.

Pilotarea programului de autogestionare va avea loc în cinci localități: Peresecina, Susleni, Boșcana, Ohrincea și Mărăndeni.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

 

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!