Au fost instruiți încă 16 formatori locali în domeniul educației pentru sănătate și prevenirea bolilor netransmisibile

În perioada 02 - 05 mai 2023 a avut loc atelierul de formare a formatorilor locali în domeniul educației pentru sănătate și prevenirea bolilor netransmisibile pentru medicii de familie și specialiștii în sănătatea publică din 7 centre raionale și 14 localități-pilot din anul 3 al fazei a doua a proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” (vezi harta localităților).

Atelierul a pregătit 16 formatorii locali ca să poată transmite adulților, informații și cunoștințe importante despre cum să adopți un stil de viață sănătos și să previi bolile netransmisibile, ce cauzează 9 decese din 10 în țara noastră.

„Acesta este un pas important în efortul de îmbunătățire a stării de sănătate a populației din Republica Moldova și de reducere a poverii bolilor netransmisibile”, susține Diana Berari, coordonatoarea comunitară a proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Atelierul a abordat șase tematici ale seminarelor de alfabetizare în sănătate pentru populația adultă: obezitatea și rolul alimentației sănătoase, gestionarea stresului, efectele consumului de alcool și tutun, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sănătatea bărbatului. Subiectele au fost furnizate de facilitatorii de nivel național, experți în sănătatea publică, psihologi și medici practicieni și conferențiari universitari, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu".

Urmare a atelierului, cei 16 formatori locali vor susține câte o serie de seminare de educație pentru sănătate pe șase tematici, în fiecare dintre localitățile-pilot. Estimativ, seminarele vor cuprinde circa 7000 de adulți, în perioada iunie - octombrie 2023.

Seminarele de educație pentru sănătate sunt o intervenție de sănătate publică și sunt parte a unui efort mai amplu susținut de Biroul de cooperare al Elveției de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din Republica Moldova și de a reduce povara bolilor netransmisibile. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori pentru sectorul de sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare