Au început proiectele de promovare a sănătății în localitățile rurale

20 de sate din raioanele-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) au primit susținere financiară pentru realizarea proiectelor de promovare a unui mod sănătos de viață. Activitățile de promovare a sănătății vor fi implementate de Asociațiile Obștești sau Grupurile de Inițiativă Locală, în parteneriat cu Autoritățile Publice ale comunelor și satelor din zece raioane-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă”: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

„Vă felicit pentru că ați reușit să creați parteneriate, astfel ca, în cooperare, să realizați ideile de activități despre cum localnicii să-și reducă comportamentele de risc pentru sănătate și să-și schimbe modul lor de viață pentru o sănătate mai bună”, a menționat Diana Berari, coordonatoarea comunitară a Proiectului „Viață Sănătoasă”, la evenimentul de lansare al proiectelor de promovare a sănătății din 1 noiembrie 2019.

Activitățile proiectelor au la bază Profilurile de Sănătate și Analiza necesităților de sănătate la nivel local au ca obiective informarea locuitorilor comunităților despre modul sănătos de viață și motivarea acestora pentru a iniția o schimbare de comportament cu scopul de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Acestea vizează implicarea activă a populației adulte, atât femei cât și bărbați, persoane care suferă de boli netransmisibile și țin de:

  • reamenajarea parcurilor din sate pentru recreere,
  • dezvoltarea spațiilor deschise și închise pentru activități fizice,
  • crearea unor școli de alfabetizare în sănătate,
  • deschiderea atelierelor de alimentație sănătoasă la țară.

„Vrem să ajutăm ca lumea să conștientizeze că singuri pot și trebuie să-și gestioneze bolile cronice, de exemplu hipertensiunea sau diabetul zaharat. Să facă activități fizice și să mănânce sănătos, ca s-și reducă la bătrânețe povara bolilor”, a spus Varvara Cucuruzeanu, președinta AO „Asociația de Sprijin al Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina”, satul Peresecina, raionul Orhei.

„În comuna noastră, nu avem un stadion amenajat pentru adulți, ca să practice activități fizice. De aceea, vom cumpăra echipamente sportive ca să fie accesibil stadionul și pentru ei. Îi vom face pe oameni să se fie mai activi, ca să fie sănătoși, pentru că un om sănătos are o calitate bună a vieții”, Mihail Andruh, primarul satului Brătușeni, raionul Edineț.

„Ne propunem să reușim să-i informăm pe peroanele cu boli cronice și din grupurile de risc, dar și pe locuitorii din satele Boșcana și Mardareuca a comunii, despre modul corect de alimentație, despre cum să-și autogestioneze bolile pentru ca să fie responsabili de sănătatea lor”, Svetlana Colesnic, președinta AO „Speranța”, comuna Boșcana, raionul Criuleni.

„Credem că vom reuși ca proiectul nostru, implementat în parteneriat cu AO „Speranța Moldovei”, să unească oamenii, prin odihnă activă, exerciții fizice și sport, ca să fim o comunitate sănătoasă fizic, mintal, spiritual și social”, Victor Cucereavîi, primarul satului Bălăsinești, raionul Briceni.

Suma oferită de Proiectul „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” pentru fiecare proiect este de 110.000 lei.

Realizarea proiectelor de promovare a sănătății în localitățile rurale, prin susținerea populației din zece raioane-țintă de a-și îmbunătăți comportamentul de îngrijire a propriei sănătăți și de reducere a riscului survenirii bolilor netransmisibile se încadrează în obiectivului principal de îmbunătățire a sănătății și a bunăstării populației Republicii Moldova al Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică (Swiss TPH).



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!