Azi este Ziua Internațională a Medicului de Familie: 19 mai

Ziua Internațională a Medicului de Familie este sărbătorită în fiecare an pe 19 mai. În acest an, tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie este „Medicii de familie, în prima linie”. Subiectul este relevant pentru toate țările lumii și pentru Republica Moldova, în contextul focarului global provocat de noul tip de coronavirus.

Provocările situaționale impuse de pandemia provocată de COVID-19 i-a făcut pe medicii de familie să fie primii care au intrat în lupta de prevenire și gestionare a bolii și ultimii care vor ieși din această luptă. La nivel global, în acest an s-a conștientizat că medicii de familie au un rol cheie în gestionarea focarelor de boală și rol de pivot în procesul de triaj al bolnavilor.

Ziua Internațională a Medicului de Familie este o oportunitate de a recunoaște rolul central al medicilor de familie în furnizarea de îngrijiri de sănătate personalizate, complete și continue pentru toată populația.

În acest context, Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” alături de partenerii săi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Asociația Medicilor de Familie din Republica Moldova transmite un mesaj de încurajare și felicitare medicilor de familie și asistenților medicali care fac echipa.

Tatiana Zatîc, Șefa Direcției asistență medicală primară, urgentă și comunitară a MSMPS „Ca întotdeauna medicii de familie sunt în prima line. Și în acest an, sunteți alături de oameni, de la supravegherea celor suspecți de infecție cu noul tip de coronavirus, până la realizarea tratamentului la domiciliu a formelor ușoare și preluarea probelor biologice. Mă închin în fața profesionalismului, rezistenței și curajului de care dați dovadă. Cu ocazia frumoasei Zile Internaționale a Medicului de Familie, vin cu sincere felicitări din partea Ministerului și a mea personal, și vă urez să fiți sănătoși mulți ani, fiți alături!”

Ala Curteanu, Lidera de Proiect „Dragi parteneri, echipe ale medicilor de familie din toată țara și cele zece raioane-țintă ale Proiectului, Ziua Internațională a Medicului de Familie merită să fie sărbătorită. Sunteți cei care vă aflați în prima linie, fiind un model de responsabilitate, devotament, grijă și garanție pentru starea de sănătate a populației. Suntem mândri că am avut posibilitatea să venim cu un suport în formă de echipamente de protecție în primele zile ale declanșării stării de urgență. Ne bucurăm să știm că informația cursului de instruire on-line Managementul maladiilor netransmisibile în condițiile pandemiei COVID-19 v-a oferit suport în gestionarea stării de sănătate a pacienților cu boli cronice. Vă mulțumim din suflet pentru profesionalism și vă urăm multă sănătate, asigurându-vă de susținere continuă!”

Ghenadie Curocichin, Președintele Asociației Medicilor de Familie din Republica Moldova „Trăim o perioadă deosebită pentru întreaga omenire, iar medicului de familie și echipei sale îi revine rolul de a fi în prima linie de confruntare cu problemele de sănătate ale populației. În acest context, țin să vă urez multă sănătate și vă îndemn să o păstrați cu mare responsabilitate pentru sine și pentru societate. E prea mare prețul pe care ni l-a luat pandemia din rândurile noastre, tocmai de asta, repet îndemnul, păstrași-vă sănătatea! Sincere felicitări! Sărbătoriți această zi alături de marea familie internațională a medicilor de familie din care facem parte! Vă urez sănătate, pace, înțelegere și prosperitate!”

Ziua Internațională a Medicului de Familie a fost declarată de Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA) în anul 2010 și a devenit o zi pentru a evidenția rolul și contribuția medicilor de familie în sistemele de sănătate din întreaga lume. Republica Moldova este afiliată WONCA fiind reprezentată de 15 membri în cadrul EURACT (Academia profesorilor de Practica Generală). În acest an, European WONCA împlinește 25 de ani aniversari.

Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!