Cimișlia va realiza noi intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT). Cu susținerea proiectului „Viață Sănătoasă”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, activitățile centrate pe nevoile oamenilor urmează să fie implementate pe parcursul anului 2021, la nivel de raion și două comune selectate, Selemet și Gura Galbenei.
La nivel de raion vor fi realizate intervenții de sănătate publică și promovare a sănătății privind reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice, printre acestea sunt și campaniile de comunicare despre dauna consumului de sare și grăsimi trans pentru sănătate Redu sarea în mâncare! și Alege ce mănânci!. De asemenea, vor fi realizate activități de îmbunătățire a calității serviciilor în BNT pentru medicina de familie. În comunele Selemet și Gura Galbenei vor fi dezvoltate Centre Comunitare de Asistență Integrată și vor fi realizate activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind factorii de risc și bolile cronice pentru adulți și persoanele cu BNT.
Toate intervențiile și activitățile proiectului sunt centrate pe nevoile oamenilor. Astfel, proiectul va sprijini consolidarea și fortificarea rolului de lider al administrației publice locale căruia îi revine funcția de a intensifica colaborarea între toate sectoarele din teritoriu, promovând sănătatea în toate politicile locale.
Despre racordarea intervențiilor și activităților enunțate de proiect la nevoile raionului au discutat pe 26 februarie 2021, în cadrul Conferinței online de lansare a proiectului în raionul Cimișlia, reprezentați ai Administrației Publice Locale din raion și comune, ai Consiliului Teritorial de Sănătate Publică, Centrului de Sănătate și Centrului de Sănătate Publică Hâncești cu reprezentanții proiectului „Viață Sănătoasă”.
Președintele raionului Cimișlia, Mihail Olărescu a mulțumit reprezentanților proiectului pentru că raionul este unul din cele 10 raioane-pilot care va implementa intervenții și activități inovative pentru îmbunătățirea sănătății oamenilor din raion. „Motorul colaborării multisectoriale în formarea culturii pentru sănătate este autoritatea publică locală care urmează să mobilizeze toate resursele locale pentru a contribui la bunăstarea populației. Ne asumăm angajamentul de a ne implica activ în implementarea agendei de activități propuse.”, a declarat președintele raionului Cimișlia.
Indicatorii de sănătate ai raionului Cimișlia reafirmă procentul înalt de îmbolnăviri și decese din cauza BNT din țară. Astfel, din totalul de decese, 86% se datorează BNT, din acestea – 51% sunt cauzate de bolile cerebrovasculare, 14% - boli oncologice, 10% - boli ale aparatului digestiv și 6% - boli ale aparatului respirator. Aceste maladii, în mare parte, sunt cauzate de factorii de risc comportamentali: fumat, activitate fizică insuficientă, consum în exces de sare, zahăr, grăsimi și alcool.
Tamara Pascari, directoarea Centrului de Sănătate Publică Hâncești la care este arondat raionul Cimișlia a ținut să menționeze necesitatea colaborării intersectoriale în creșterea nivelului de responsabilitate a oamenilor pentru propria sănătate, dar și a instituțiilor pentru sănătatea publică. „Este necesară o abordare cuprinzătoare care ar implica toate sectoarele în jurul administrației locale, pentru a reduce riscurile asociate cu BNT și a promova intervenții eficiente”.
„Controlul hipertensiunii previne decesul prematur din cauza bolilor cerebrovasculare. În medie, circa 80% din pacienții cu hipertensiune sunt examinați și mențin hipertensiunea în limitele normei, dar ne dorim mai mult”, a menționat Ludmila Capcelea, directoarea Centrului de Sănătate Cimișlia, referindu-se la oportunitățile viitoarelor activități.
25% din populația raionului Cimișlia beneficiază de serviciile de asistență socială. Eforturile Direcției de Asistentă Socială și Protecție a Familiei din cadrul Consiliului raional Cimișlia sunt orientate spre prevenirea instituționalizării persoanelor cu risc sporit, de aceea direcția își propune să fortifice colaborarea intersectorială în comunitățile-pilot. „În acest sens, vom participa neapărat la dezvoltarea Centrelor Comunitare de Asistență Integrată în Selemet și Gura Galbenei”, a subliniat șeful Direcției Motroi Mihai.
În susținerea colegilor săi, primărița comunii Selemet, Tatiana Badan a punctat, „Suntem datori să venim în sprijinul oamenilor din sate. Ne vom încadra în toate activitățile proiectului ca parteneri fideli”.
Intervențiile și activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de BNT în raionul Cimișlia vor fi inițiate din momentul semnării Acordului de parteneriat de către Consiliul Raional și proiectul „Viață Sănătoasă”.
Cele 10 raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” din anul 1 (a. 2021), Faza II de implementare sunt: Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Florești, Strășeni, Glodeni, Telenești.
Proiectul „ Viață Sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special în zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și este realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.