Primul eveniment în cadrul Proiectelor de promovare a sănătății la nivel comunitar a avut loc la Peresecina, raionul Orhei, astăzi, 14 noiembrie 2019, cu ocazia Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat. Evenimentul a adunat circa 180 de localnici care și-au măsurat nivelul glicemiei în sânge, și-au aflat indiciile masei corporale, au primit consiliere din partea lucrătorilor medicali și a voluntarilor instruiți în cadrul seminarelor de autogestionare a bolilor cronice, organizate cu susținerea Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)” .
„Este pentru prima dată când în colaborare noi, cei din societatea civilă, Primăria satului și Centrul de Sănătate, organizăm în comun, un eveniment de informare și sensibilizare a sătenilor despre diabetul zaharat. E sugestiv și credem că e de bun augur, că în acest an, genericul acestei zile „Diabetul – Protejează-ți Familia”, de la nivel mondial a ajuns la noi, la Peresecina”, a spus în deschiderea evenimentului Varvara Cucuruzeanu, coordonatoarea proiectului comunitar de promovare a sănătății.
„Vrem să menționăm implicarea activă a echipei medicului de familie în instruirea populației de a-și asuma responsabilitatea pentru sănătate. Rolul echipei medicului de familie, care face munca de supraveghere în sala de triaj, prin screening primar, ceea ce faceți și azi în cadrul acestui eveniment, dar și de monitorizare a pacienților cu diabet, este apreciat mult de oameni. Vă mulțumim că vă îngrijiți de săteni și sunteți activi în comunitate!”, a subliniat Daniele Demișcan, șefa Direcției de Politici în Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Ion Șalaru, șeful Direcției de prevenire și control al bolilor netransmisibile din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică „Rolul familiei în depistarea precoce a diabetului zaharat și în susținerea pacientului cu diabet este esențial, pentru că doar prin susținere reciprocă se poate de îmbunătățit calitatea vieții membrilor ei. Faptul că vă implicați în eforturile de a deprinde obiceiuri sănătoase – de a găti bucate sănătoase, de a face mai multă mișcare, de a merge la medic imediat ce depistați un semn de alarma - sunt niște pași simpli, dar care previn riscurile și complicațiile bolii”.
Mai mulți localnici au mărturisit că măsoară regulat indicele glicemic în sânge și trec procedurile de screening în sala de triaj al Centrului de Sănătate Peresecina, mai ales după ce au fost instruiți la seminarele de autogestionare a bolilor cronice. „Colaborez cu medicul de familie. Am învățat să respect recomandările și planul de autogestionare a diabetului zaharat și mă bucur să văd că boala nu progresează. Familia mă sprijină să îmi respect angajamentele”, susține Ana Erhan.
Coordonatoarea comunitară a Proiectului „Viață Sănătoasă”, Diana Berari a ținut să încurajeze organizatorii evenimentului din satul Peresecina, pentru dorința de a schimba lucrurile la ei în comunitate: „Prin asumarea responsabilității față de sine și săteni, se pot schimba lucrurile, iar în contextul Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat, acest adevăr este și mai vizibil. Astăzi a început mișcarea în care cele douăzeci de comunități-țintă ale Proiectului „Viață sănătoasă” învață să organizeze evenimente de promovare a sănătății”.
Potrivit datelor prezentate de Varvara Iurcu, șefa Centrului de Sănătate Peresecina, în localitate stau la evidența medicului de familie 322 de pacienți cu diabet zaharat, din aceștia patru sunt cu diabet zaharat de tip 1. În ultimii trei ani, au fost depistate între 28-32 de cazuri noi de diabet zaharat și nici un deces din cauza acestei maladii.
Reamintim, activități comunitare de promovare a sănătății similare, organizate cu ocazia Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat sunt realizate și în alte nouă sate (Albota de Sus, Boșcana, Talmaza, Ermoclia, Trinca, Cismekioi, Ohrincea, Susleni) din cele zece raioane-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă” (Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni).
Acțiunile de promovare a sănătății sunt desfășurate în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” , finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.