Consolidarea capacităților asistenților medicali comunitari și de familie din raioanele care testează conceptul de integrare a serviciilor medico-sociale

De astăzi au început trei ateliere on-line pentru consolidarea capacităților asistenților medicali comunitari și asistenților medicali de familie din raioanele Orhei, Fălești, Ungheni care testează conceptul de integrare a serviciilor la nivel comunitar. Timp de trei zile, pe 3, 4 și 6 august, cei 65 de asistenți medicali comunitari și de familie vor discuta rolul și responsabilitățile lor în identificarea nevoilor populației și organizarea serviciilor de sănătate și sociale integrate la nivel de comunitate. Ei vor face schimb de experiență despre felul în care își îndeplinesc rolul său de asistent medical comunitar în contextul pandemiei COVID-19, inclusiv în calitate de membru al echipei multidisciplinare în asistența persoanelor cu boli netransmisibile și necesități complexe.

Luminița Marcu, expertă în asistența medicală comunitară și servicii integrate medico-sociale din România, facilitatoarea atelierelor: „Mai mult ca oricând, în perioada de pandemie, rolul asistenților medicali comunitari este o nevoie resimțită a societății. Ei sunt susținătorii comunității care ajută oamenii să obțină serviciile în îngrijirile de care au nevoie. Ei sunt „avocații” pacienților și comunităților, reprezentându-i în relația cu furnizorii de servicii și actorii locali. Ei sunt „antrenorii” pentru combaterea și managementul bolilor. Ei sunt „navigatorii” care ghidează pacienții prin sistemul de sănătate”.

„Această serie de ateliere sunt o continuitate a procesului de consolidare a capacităților și abilităților practice a asistenților comunitari medicali care oferă posibilitatea să-și reevalueze cunoștințele acumulate din instruirile noastre, îmbogățite de experiențele acumulate din ultima perioadă, marcată de pandemia COVID-19, în care au oferit suport persoanelor aflate în nevoi”, susține Tatiana Dnestrean, Experta în servicii sociale și îngrijiri integrale a Proiectului „Viață Sănătoasă”.

Echipa asistenților medicali de familie și comunitari ai Centrului de Sănătate Bocșa care include Oficiul Medicului de Familie Taxobeni, Horești și Oficiile de Sănătate Valea Rusului, Lucăceni au relatat despre experiența lor din perioada de pandemie pe care au calificat-o ca pe o provocare de a aplica imediat în practică atribuțiile asistentului medical comunitar abia învățate în cadrul instruirilor din martie. „Noi ne-am mobilizat în timp util ca să susținem pacienții cu boli netransmisibile la distanță și să le asigurăm accesul la medicamente și tratamentul necesar. În componența echipei comunitare, am reușit să asigurăm distribuirea de produse alimentare și produse de primă necesitate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, izolate la domiciliul, fără suport. A fost o experiență care ne-a unit echipa comunitară și mai curând decât ne-am fi așteptat”, Ecaterina Brașoveanu, asistența medicală comunitară CS Bocșa.

„În perioada de situație excepțională, comunicarea cu persoanele cu boli netransmisibile a fost asigurată prioritar de echipa medocului de familie, inclusiv asistenții medicali comunitari. Noi am procurat telefoanele ca asigurăm accesul populației la servicii de consultanță, suport și consiliere psihologică. Din luna mai am revenit la activitatea în teren, asistentele medicale comunitare au realizat deja vizitele la domiciliu, asigurând întregul spectru de îngrijiri medicale”, Angela Colibaba, șefa CS Mărăndeni.

Pe 4 și 6 august atelierul va continua pentru asistenții medicali comunitari și asistenții medicali de familie din raioanele Ungheni și Orhei. Cele trei ateliere on-line fac parte din activitățile de consolidare a asistenței medicale comunitare a proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!