De Ziua Internațională a Medicului de Familie 2021, la Chișinău a fost organizată Conferință națională „Construirea viitorului cu medicii de familie!”

De Ziua Internațională a Medicului de Familie, 19 mai 2021, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), cu suportul Biroului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Biroului de Cooperare al Elveției, a fost organizată Conferință națională dedicată medicilor de familie din Republica Moldova „Construirea viitorului cu medicii de familie!”.

Din partea Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” Dr. Natalia Zarbailov, expertă în sănătate publică a prezentat noi abordări și instrumente în îngrijirea persoanelor cu boli netransmisibile pentru echipa medicului de familie. Dr. Zarbailov a prezentat o parte de materiale didactice și de instruire din seria BIBLIOTEACA SĂNĂTĂȚII care îî ajută pe medicii de familie să realizeze prevenirea secundară a hipertensiunii și diabetului zaharat. Este vorba de Jurnalul de automonitorizare și autocontrol al persoanei cu diabet zaharat tip 2 este instrumentul practic de monitorizare și control la domiciliu a stării de sănătate a persoanei care suferă de diabet zaharat tip 2 și Ghidul pacientului cu hipertensiune  un instrument de informare, atât pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, cât și pentru persoanele sănătoase, pentru a preveni dezvoltarea hipertensiunii arteriale.

De asemenea, au fost prezentate cele 6 tutoriale elaborate pentru prevenirea primară și secundară a bolilor netransmisibile. Tutorialele prezintă modul de măsurare în condiții casnice a 5 parametri vitali pentru sănătate: tensiunea arterială (TA), a glicemia (zahărul în sânge), pulsul, saturația cu oxigen a sângelui, frecvența respirației și instrucțiunile de folosire a Jurnalului pentru autocontrolul diabetului zaharat. Vom menționa, aceste materiale pot fi găsite pe siteul www.viatasan.md și www.prosanatate.md .

La Conferința națională au participat 250 de medici de familie din țară. În cadrul evenimentului, au fost oferite diplome pentru medicii de familie din țară, din partea MSMPS, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.

În acest an, tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie vine în concordanță cu Anul lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale 2021 axat pe: centrarea pe pacient, acordarea asistenței medicale integrate prin intermediul echipelor multidisciplinare de profesioniști, utilizarea tehnologiilor moderne în practica medicinei de familie și implicarea pacientului în determinarea necesităților sale de asistență medicală.

Ziua profesională a Medicilor de Familie este marcată la nivel global, începând cu anul 2010, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie (WONCA). În Republica Moldova activează 1 595 medici de familie.

Echipa Medicului de Familie și COVID-19

În gestionarea pandemiei de COVID-19, rolul medicilor de familie rămâne a fi esențial. Medicul de familie și echipa lui este implicat în activitățile de prevenire, depistare precoce, izolare, tratament și supraveghere la domiciliu a pacienților cu COVID-19. Potrivit MSMPS, începând cu 10 aprilie 2020, medicii de familie și echipa lor au identificat 142 979 persoane cu cazuri suspecte de COVID – 19. Aceste persoane au fost incluse în tratamentul la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceștia, circa 98% de persoane s-au vindecat și  peste 1000 de pacienți sunt în continuare în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

Mai mult, profesioniștii din asistența medicală primară au participat activ și în procesul de testare al virusului SARS CoV-2. Circa 250.000 de persoane au fost testate în total, din acestea,  99 200 persoane au fost testate la domiciliu, prin intermediul echipelor mobile și 115 397 de persoane în instituțiile medicale primare.

La etapa actuală, medicina de familie este antrenată în imunizarea populației împotriva COVID-19, în instituțiile de asistență medicală primară, fiind administrate peste 200 mii de doze de vaccin.

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare