Donația Elveției sporește capacitățile de diagnosticare a cazurilor de COVID-19 a laboratoarelor ANSP

Elveția continuă să susțină Republica Moldova în situația de criză epidemiologică provocată de noul tip de coronavirus, SARS-Cov-2. Cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare, consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnostic a cazurilor de COVID-19, din sursele proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică.

Pentru efectuarea examenelor de control și diagnostic a infecției cu SARS-Cov-2 (COVID-19) au fost donate: 6 mini centrifugi pentru 24 de tuburi și 2 pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, 6 vortexuri pentru agitarea probelor în procesul de izolare a acizilor nucleici ARN, 6 termoblocuri pentru incubarea a 24 de probe și agitarea lor simultană, kituri de calibrare a echipamentelor de amplificare și tulpini de referință pentru asigurarea calității investigațiilor pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, seturi de consumabile pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, 20 de genți frigorifice pentru asigurarea condițiilor de transportare a probelor pentru analize. 

Achiziția pentru fortificarea laboratoarelor ANSP a fost în sumă de 46 mii franci elvețieni ori 840 mii lei moldovenești și a fost donată în loturi pe parcursul lunii august 2020.

„Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale este recunoscător pentru donațiile pe care le-a făcut Elveția, în special pentru fortificarea capacității de laborator. În timpul pandemiei de COVID-19, cel mai important lucru s-a dovedit a fi solidaritatea între țări și acest gest din partea Elveției demonstrează încă odată prietenia Elveției față de Republica Moldova”, Constantin Rîmiș, secretar de stat în domeniul de sănătate publică, MSMPS.

Pentru sistemul de sănătate, donația din partea Elveției este un suport care asigură fluxul continuu al etapelor diagnosticului de laborator și de fortificare a capacităților tehnice a serviciului ANSP, inclusiv în regiunile de nord și sud ale republici. Echipamentele sunt mai performante, au o eficiență mai înaltă și sunt mai ergonomice. În același timp, consumabilele sunt compatibile cu echipamentul existent, ceea ce ușurează munca laboranților prin efectuarea unui număr mai mare de probe simultan.

Potrivit specialiștilor ANSP echipamente auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe până la 800 de probe zilnic în laboratorului central din Chișinău și câte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălți și Cahul.

„Noile echipamente vor crește capacitatea de diagnostic de laborator, anume la etapa de izolare a acizilor nucleici, ceea ce ne permite să scurtăm perioada de testare. Vorbesc despre centrifugele care au o putere mult mai înaltă de centrifugare, vortexurile pentru agitarea mixurilor în cadrul etapei de extrage a acizilor nucleici și acele centrifugi care erau lipsă în laborator”, Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică, ANSP.

„Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției își concertează activitățile pe pacienții cu boli cronice care cel mai mult sunt afectați în timpul pandemiei de COVID-19. În perioada pandemiei, proiectul și-a ajustat intervențiile și a răspuns prompt la solicitarea sistemului național de sănătate. Astfel, încât la solicitarea ANSP, am procurat un lot de echipamente auxiliare și consumabile pentru a asigura funcționalitatea activității laboratoarelor ANSP”, Ala Curteanu, lidera proiectului.    

Elveția este printre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!