Donație de echipamente TI pentru specialiștii în promovarea sănătăți și controlul bolilor netransmisibile ai ANSP

Specialiștii în promovarea sănătăți și controlul bolilor netransmisibile (BNT) de la nivel național și regional ai  Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) vor folosi echipamente noi de tehnologii informaționale din donația făcută de proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică.

Cele 24 de notebook-uri, 21 de monitoare cu dispozitive auxiliare, 10 imprimante multifuncționale și selfie stick-uri vor fi folosite de către specialiștii ANSP pentru elaborarea Profilurilor de sănătate și implementarea campaniilor de comunicare. Acestea sunt acțiuni dezvoltate în cadrul activităților proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă” pentru consolidarea capacităților ANSP de a aplica intervenții de sănătate publică cu scopul de a reduce povara BNT în țară.

„Continuăm să sprijinim Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică în implementarea intervențiilor de sănătate publică pentru a reduce povara bolilor netransmisibile. Donația transmisă astăzi este în conformitate cu solicitarea din partea ANSP pentru consolidarea capacităților la nivel teritorial, dar și central”, a menționat Helen Prytherch, directoarea proiectului moldo-elvețian „Viață Sănătoasă” în cadrul ședinței operative la care a fost transmisă donația.  

În faza I a implementării proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă” au fost dezvoltate 10 Profiluri de sănătate. În anul curent, primul an din faza II urmează să fie dezvoltate altele 10 Profiluri de sănătate de către specialiștii Centrelor de Sănătate Publică ale ANSP pentru raioanele-pilot: Florești, Glodeni, Telenești, Rezina, Strășeni, Ialoveni, Leova, Cimișlia, Căușeni, Cantemir. Profilurile de sănătate sunt un de evidențe în sănătatea publică care argumentează toate activitățile în BNT. În anul curent, în baza acestor Profiluri de sănătate sunt extinse campaniile de comunicare despre dauna consumului de sare și grăsimi trans Redu sarea în mâncare! și Alege ce mănânci! la nivel de 10 raioane-pilot și 20 de comune selectate.

„Suntem recunoscători proiectului pentru sprijinul acordat prin această donație. Ați asigurat echipele celor 10 Centre de Sănătate Publică cu echipament modern de care duceam lipsă. Și astfel putem să implementăm intervenții de sănătate publică special ajustate la nevoile oamenilor.”, a  menționat Vasile Guștiuc, director interimar al ANSP. 

Echipamentul a fost donat în cadrul ședinței operative a ANSP din 6 aprilie 2021. Costul acestuia se ridică la suma de 364 500 lei moldovenești.

Proiectul „ Viață Sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special din zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este un proiect de asistență tehnică, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!