Edineț şi Briceni. Persoanele care suferă de diabet zaharat ori sunt în grupul de risc de a-l face învață cum să prevină boala și complicațiile ei

85 de persoane din localitățile Edineț şi Briceni, care suferă de diabet zaharat ori sunt în grupul de risc de a face diabet zaharat de tip 2, și-au îmbunătățit cunoștințele despre modul în care pot preveni boala și complicațiile ei în cadrul seminarului „Diabetul zaharat - un mod deosebit de viață”. Seminarul a fost susținut de Rodica Galearschi, doctora endocrinolog, pe 11 februarie 2020.

Oamenii din cele două localități-țintă ale Proiectului și-au evaluat riscul comportamental pentru apariția diabetului zaharat de tip 2. Ei și-au făcut testarea gratuit a nivelului glucozei în sânge (n.r. glucometrie), fiind ghidați de doctora endocrinolog.

Majoritatea dintre aceștia pentru prima dată au aflat despre factorii și cauzele pentru dezvoltarea diabetului zaharat, metodele de diagnosticare, monitorizare a diabetului zaharat, ce este alimentarea corectă pentru menținerea unui nivel normal al glucozei în sânge.

Participanții au beneficiat de suport informațional pentru a-și îmbunătăți comportamentele zi de zi pentru sănătate și de a-și reducere riscurile de apariție și dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Ei au beneficiat de informații despre cum să adopte modul de viață adaptat simptomelor bolii cu scop de a preveni complicațiile,  prin depistarea,  conștientizarea și schimbarea compartimentelor de risc.  

Unii participanți care au avut nevoie de recomandări personalizate le-au primit și au fost redirecționați  către medicul de familie.

Reamintim, stresul, consumul de alcool și tutun, alimentația nesănătoasă și sedentarismul sunt printre cauzele principale de apariție a bolilor netransmisibile, precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cancerul, obezitatea, bolile de plămâni, etc.

Potrivit datelor statistice, fiecare a treia persoană din o sută, cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani, poate să moară înainte de vreme din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de aceste boli netransmisibile ca femeile.

Evenimentul face parte din șirul de seminare tematice organizate de Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” în cadrul activităților de promovare a sănătății la nivel comunitar. Acestea sunt realizate în colaborare cu Agenția Națională de Sănătate Publică, în scopul consolidării capacităților în domeniul promovării sănătății privind  controlul bolilor netransmisibile și planificarea corectă a acțiunilor de promovare a sănătății.

Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova în acest an împlinește 20 de ani de activitate. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare