O echipă de formatori vor facilita procesul de elaborare a propunerilor de proiecte pentru îmbunătățirea calității medicinii de familie în 36 de instituții medico-sanitare publice de asistență medicală primară din 18 raioane*.
Proiectele pentru îmbunătățirea calității vor fi susținute de Guvernul Elveției prin intermediul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și vor sprijini eforturile Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de creștere a nivelului calității serviciilor medicale în asistența medicală primară pentru prevenirea și tratamentul bolilor netransmisibile. Echipa de formatori este constituită din manageri, medici, asistenți medicali din medicina de familie care au experiențe în aplicarea proiectelor.
Cei 12 formatori au fost instruiți în cadrul unui atelier de patru zile furnizat de expertul elvețian în calitatea asistenței medicale de la Institutul Elvețian de Boli Tropicale și Sănătate Publică, Xavier Bosch-Capblanch. „Rolul vostru de formatori este să-i ajutați pe colegi să pună pe foaie toate etapele unui plan de proiect – de la definirea calității serviciilor și problemelor în medicina de familie, prioritizarea problemelor, elaborarea soluțiilor și selectarea lor până la cadrul de monitorizare și evaluare”, a subliniat expertul.
Formatorii au recunoscut că deși cunoșteau în mare parte etapele, totuși aveau lacune în procesul de organizare a planificării dinamice. „Acum putem afirma că avem la îndemână un instrument de planificare bine structurat și ușor de utilizat pe care îl vom împărtăși colegilor noștri. Asta ne va permite să fim mai încrezători de calitatea propunerilor de proiecte și de impactul planificat.”, susține Galina Pleșca, asistentă medicală din cadrul Centrului de Sănătate Strășeni, una dintre formatoare.
În următoarea perioadă, formatorii vor fi antrenați în activități de sprijinire a inițiativelor de îmbunătățire a calității în asistența medicală primară prin facilitarea procesului de elaborare a propunerilor de proiecte pentru 36 de instituții medico-sanitare publice din 18 raioane-pilot ale proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
În perioada anilor 2016-2019 prin intermediul proiectului au fost susținute 20 de propuneri de îmbunătățire a calității în centrele de sănătate din alte 10 raioane-pilot din fază I de aplicare a proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
*18 raioane - Briceni, Edineț, Fălești Orhei, Criuleni, Ștefan Vodă, Cahul, Vulcănești, Taraclia, Florești, Glodeni, Rezina, Telenești, Strășeni, Ialoveni, Căușeni, Cimișlia, Leova, Cantemir.