Experții CNAM sunt instruiți în procesul de implementare al PEN-urilor pentru evaluarea externă conformă

Experții Direcțiilor de Evaluare, Monitorizare și de Contractare ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) sunt instruiți în procesul de implementare al pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile, PEN nr.1 și PEN nr.2 pentru evaluarea externă a instituțiilor medicale primare la nivel național. Primul Atelier de instruire în implementarea pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) furnizată de formatorii naționali în PEN ai Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” pentru angajații CNAM a avut loc, pe 10 martie 2020.

Natalia Zarbailov, Experta în Sănătate Publică a proiectului „Viață Sănătoasă”: „Este o experiență nouă de instruire în baza prevederilor protocoalelor clinice naționale pentru experții Direcțiilor de Evaluare, Monitorizare și de Contractare ai CNAM. Am creat această platformă pentru că în procesul de implementare al PEN-urilor în raioanele-țintă ale Proiectului, am descoperit că sunt discrepanțe între procesele de educație, practica medicală, evaluare (n.r. mecanisme și instrumente), care nu facilitează implementarea PEN-urilor.”

Evaluarea externă a calității serviciilor medicale presate este o verigă esențială pentru facilitarea procesului de implementare al PEN-urilor și face parte din procesul de aplicare al managementului calității, începând cu etapa de planificare. „Chiar dacă prestatorii medicali au instrumentele necesare pentru a efectua auditul intern pentru monitorizarea și evaluarea internă a procesului de implementare al PEN-urilor, fortificate în cadrul activităților Proiectului, este nevoie ca evaluarea externă să fie parte integră și armonioasă în facilitarea procesului de implementare al PEN-urilor”, explică Natalia Zarbailov.

La ora actuală, CNAM, finanțatorul principal al sistemului de sănătate verifică indirect implementarea PEN-urilor prin evaluarea îndeplinirii indicatorilor de performanță la nivel de asistență medicală primară. Totodată CNAM alături de ANSP este responsabilă de avizarea protocoalelor clinice naționale. Responsabilitatea CNAM fiind de a analiza corespunderea prevederilor protocoalelor clinice cu legea Fondurilor privind Asigurarea Obligatorie de Asistență Medicală (FAOAM), a Hotărârii de Guvern privind Programul Unic al AOAM, alte acte normative care reglementează procesul de evaluare externă.

„De la punerea în aplicare a PEN-urilor până în prezent, acest Atelier este primul în format cu CNAM. Am absorbit un bagaj de cunoștințe noi, bazate pe dovezi medicale despre patologiile vizate în PEN-uri, și evident, am descoperit probleme-întrebări pe care le-am ridicat la fileu la nivel de ciclu de asigurare al calității serviciilor medicale. Descoperirea lor este deja o jumătate din răspuns și soluții găsite în comun”, Diana Severin, medică expertă coordonatoare în cadrul Direcției Evaluare și Monitorizare a CNAM.

Angela Anisei, șefa Direcției managementul calității serviciilor de sănătate, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „Conform principiilor și standardelor managementului calității după ce este aprobată o nomă, un standard, un protocol care reglementează conduita pacientului, procedura de evaluare și control vine să verifice respectarea acestora în practica cotidiană. De asta, este deosebit de important ca toți actorii care participă în asigurarea managementului calității serviciilor de sănătate să aibă o abordare unică, cunoștințe și principii unificate pentru a asigura conjugarea eforturilor ca să asigurăm serviciile de calitate și să avem pacienți satisfăcuți de serviciile de sănătate prestare”.

Reamintim, prevederile Protocolului adaptat al OMS PEN nr.1 „Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat al diabetului zaharat și hipertensiunii arteriale” și PEN nr.2 „Educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă” au fost puse în aplicare din 13 februarie 2019, conform Ordinelor MSMPS nr.181 și nr. 182 și sunt obligatorii pentru instituțiile medicale.

Primul Atelier de instruire pentru experții CNAM a avut ca scop crearea unei platforme de colaborare mai efective a Proiectului și de inițiere a optimizării procesului de evaluare al activității echipelor medicilor de familie în implementarea protocoalelor PEN.

Realizarea Atelierului „Implementarea pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) în Republica Moldova pentru angajații CNAM” face parte din activitățile de îmbunătățire a calității serviciilor medicale primare a Proiectului. Activitatea a fost posibilă datorită suportului Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!