Formarea facilitatorilor în servicii medico-sociale integrate

În perioada 18-19 februarie s-a desfășurat atelierul de formare al facilitatorilor în domeniul abordărilor integrate pentru prevenirea, asistența și îngrijirea de durată a persoanelor cu boli netransmisibile (BNT) și vârstnici la nivel comunitar.

Astfel, trei echipe multisectoriale, formate din asistenți medicali și sociali din raioanele: Orhei, Fălești și Ungheni, selectate pentru pilotarea conceptului de servicii integrate, au învățat care sunt rolurile și atribuțiile asistentului medical comunitar și ale asistentului social în procesul de lucru cu persoanele care au BNT și cum pot fi integrate serviciile de sănătate cu cele sociale la nivel de comunitate pentru prevenirea și îngrijirea de durată a persoanelor vârstnice care au BNT.

Conceptul serviciilor medico-sociale integrate presupune dezvoltarea serviciilor de îngrijiri integrate, la nivel descentralizat, optimizarea organizării activității echipelor medicilor de familie, inclusiv asistenței comunitare și integrarea lor în  cadrul consiliilor raionale și comunitare pentru sănătate în baza planurilor de acțiune pentru sănătate, promovate de consiliile pentru sănătate.

În cadrul evenimentului, organizat cu suportul proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, participanții au fost , de asemenea, instruiți cum să promoveze un mod sănătos de viață în comunitatea sa, pentru a preveni și reduce riscurile pentru sănătate, în special a persoanelor cu BNT, aflînd în detalii care sunt factorii de risc și necesitățile persoanelor cu BNT.

Proiectul își propune să ofere asistența și expertiza necesară autorităților moldovenești pentru a facilita identificarea unui mecanism de colaborare a sistemelor medical și cel social care ar răspunde cerințelor și necesităților naționale și locale îmbunătățând calitatea serviciilor de medicină de familie, a serviciilor de sănătate publică și a serviciilor sociale, eficientizând managementul bolilor netransmisibile și prevenind agravarea maladiilor.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

 

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!