Glodinenii se vor bucura de noi intervenții și activități pentru a reduce îmbolnăvirile și decesele premature din cauza bolilor netransmisibile

Raionul Glodeni va realiza noi intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT). Cu susținerea proiectului „Viață Sănătoasă”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, activitățile centrate pe nevoile oamenilor urmează să fie implementate pe parcursul anului 2021, la nivel de raion și două comune selectate, Balatina și Ciuciulea.

La nivel de raion vor fi realizate intervenții de sănătate publică și activități de promovare a sănătății privind reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice. Printre acestea sunt și campaniile de comunicare despre dauna consumului de sare și grăsimi trans pentru sănătate Redu sarea în mâncare! și Alege ce mănânci!. De asemenea, vor fi realizate activități de îmbunătățire a calității serviciilor în BNT pentru medicina de familie. În comunele Balatina și Ciuciulea vor fi dezvoltate Centre Comunitare de Asistență Integrată și vor fi realizate activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind factorii de risc ai bolilor cronice la adulți și persoanele cu BNT.

Toate intervențiile și activitățile vor fi centrate pe nevoile populației raionului Glodeni. Astfel, proiectul va sprijini consolidarea și fortificarea rolului de lider al Administrației Publice Locale din raion și comunele selectate (APL de nivel I și II) cărora le revine responsabilitatea de a intensifica colaborarea între toate sectoarele din teritoriu, promovând sănătatea în toate politicile locale și dezvoltând echitatea în sănătate, orașele și comunitățile sănătoase.

Intervențiile și activitățile enunțate de proiect au fost discutate, joi, pe 4 martie 2021, în cadrul Conferinței online de lansare a proiectului în raionul Glodeni între reprezentații APL de nivel I și II, ai Consiliului Teritorial de Sănătate Publică, Centrului de Sănătate Rezina și Centrului de Sănătate Publică Bălți la care este arondat raionul Glodeni cu reprezentanții proiectului „Viață Sănătoasă”.

Reprezentanții raionului au punctat importanța abordării multisectoriale a problemei BNT, reafirmând povara acesteia pentru raion. Vicepreședinta raionului, Oxana Albu, a mulțumit reprezentanților proiectului pentru selectarea raionului printre cele zece raioane-pilot și i-a asigurat de deschiderea și disponibilitatea tuturor structurilor care vor fi implicate pentru realizarea planului prezentat. Oxana Albu a comunicat despre experiența de a lucra în colaborare cu alte raioane din țară și a menționat în acest sens raionul Fălești, care deja a fost parte a proiectului în faza I de implementare.

Bolile aparatului circulator, în special hipertensiunea și bolile ischemice (insuficiențele cardiace, bolile coronariene, angina pectorală) și diabetul zaharat de tip 2 (dobândit în timpul vieții) sunt principalele maladii care cauzează peste jumătate din decesele populației din raion. Dezvoltarea acestor boli se datorează în mare parte comportamentelor de risc pentru sănătate ori deprinderilor dăunătoare – consumul de tutun, alcool, alimentație nesănătoasă și activitate fizică redusă. Iulia Ailoaie, medic igienist a subdiviziunii Glodeni din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți a comunicat că atât prevalența BNT (cazurile existente) cât și incidența BNT (cazurile noi) sunt în creștere în raion. Datele selectate din toate sectoarele: sănătate, social, educație, mediu, industrie etc. au fost prezentate în cadrul evenimentului. Acestea vor sta la baza Profilului de Sănătate Glodeni un instrument de evidențe care va fi elaborat în cadrul activităților proiectului și va argumenta toate intervențiile și activitățile în BNT la nivel de raion și comune.

Ion Crudu, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei a Consiliului raional Glodeni a menționat numărul în creștere constantă a persoanelor adulte și vârstnice cu dizabilități. Potrivit expertului, direcția a dezvoltat tot spectrul de servicii și prestații sociale, însă pentru a preveni situațiile de risc în contextul BNT pentru acești oameni, este nevoie de consolidare a echipelor multidisciplinare în fiecare localitate din raion.

Intervențiile și activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de BNT  în raionul Glodeni vor fi inițiate din momentul semnării Acordului de parteneriat de către Consiliul Raional și proiectul „Viață Sănătoasă”. Glodeni face parte din cele 10 raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” din anul 1 (a. 2021), Faza II de implementare (Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Glodeni, Florești, Telenești, Strășeni).

Proiectul „ Viață Sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special din zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este un proiect de asistență tehnică, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

 Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!