Ialoveni va realiza noi intervenții și activități pentru a reduce îmbolnăvirile și decesele premature cauzate de bolile netransmisibile

Raionul Ialoveni va realiza noi intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT). Cu susținerea proiectului „Viață Sănătoasă”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, intervențiile bazate pe dovezi și activitățile centrate pe nevoile oamenilor urmează să fie implementate pe parcursul anului 2021, la nivel de raion și în două comune selectate, Ulmul și Răzeni.

La nivel de raion vor fi realizate intervenții de sănătate publică și activități de promovare a sănătății privind reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice. Printre acestea sunt și campaniile de comunicare despre dauna consumului de sare și grăsimi trans pentru sănătate Redu sarea în mâncare! și Alege ce mănânci!. De asemenea, vor fi realizate activități de îmbunătățire a calității serviciilor în echipa medicului de familie pentru prevenirea și gestionarea BNT. În comunele Ulmul și Răzeni vor fi dezvoltate Centre Comunitare de Asistență Integrată și vor fi realizate activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind factorii de risc ai bolilor cronice la adulți și persoanele cu BNT.

Toate intervențiile și activitățile valorifică noi abordări în promovarea sănătății pentru reducerea comportamentelor cu risc și vor fi centrate pe nevoile de sănătate ale populației raionului Ialoveni. Astfel, proiectul va sprijini consolidarea și fortificarea rolului de lider al Administrației Publice Locale din raion și comunele selectate (APL de nivel I și II) cărora le revine responsabilitatea de a intensifica colaborarea între toate sectoarele din teritoriu, promovând sănătatea în toate politicile locale și dezvoltând echitatea în sănătate, orașele și comunitățile sănătoase.

Intervențiile și activitățile enunțate de proiect au fost discutate, joi, pe 9 martie 2021, în cadrul Conferinței online de lansare a proiectului în raionul Ialoveni între reprezentații APL de nivel I și II, ai Consiliului Teritorial de Sănătate Publică, Centrului de Sănătate Ialoveni (CS Ialoveni) și Centrului de Sănătate Publică Chișinău (CSP Chișinău) la care este arondat raionul Ialoveni cu reprezentanții proiectului „Viață Sănătoasă”.

Vicepreședintele raionului, Andrei Eremia a mulțumit în numele Consiliului Raional Ialoveni pentru că face parte din cele zece raioane-pilot selectate pentru activitățile propuse de proiect. El a confirmat povara BNT pentru Ialoveni, în special în contextul pandemiei de COVID-19 și a ținut să sublinieze că fiecare din părțile vizate în implementarea planului de acțiuni are un rol important pentru reușita activităților.  

Reprezentanta subdiviziunii Ialoveni a CSP Chișinău, Olesea Leahu a prezentat indicatorii de sănătate publică ai raionului, arătând asupra poverii BNT responsabile de mai bine de 50% din îmbolnăvirile și decesele premature. Ea a menționat că indicatorii au fost colectați de la partenerii din diferite sectoare și a mulțumit pentru colaborarea intersectorială stabilită. Datele colectate vor sta la baza Profilului de Sănătate al raionului Ialoveni, un instrument de evidențe care va fi elaborat în cadrul activităților proiectului și va argumenta toate intervențiile și activitățile în BNT la nivel de raion și comune-pilot.

Viceprimarul comunei Răzeni, Eugeniu Gurău a mulțumit pentru noile metode de promovare cu care va veni proiectul și a accentuat asupra faptului că materiale propuse de proiect pentru informarea populației despre factorii de risc pentru sănătate sunt o sursă sigură de informare deoarece sunt bazate pe dovezi.

În raionul Ialoveni bolile aparatului circulator, în special hipertensiunea, bolile ischemice (insuficiențele cardiace, bolile coronariene, angina pectorală) și diabetul zaharat de tip 2 (dobândit în timpul vieții) sunt principalele maladii din structura îmbolnăvirilor și deceselor. Bolile enumerate sunt cauzate în special de factorii comportamentali. Consumul de tutun și în exces de alcool, alimentația nesănătoasă, activitatea fizică redusă sunt factorii de risc comportamentali care pot fi modificați. Cunoașterea factorilor de risc comportamentali și învățarea controlului maladiilor cronice pot reduce cu 50 - 60% îmbolnăvirile și decesele premature cauzate de BNT.

Intervențiile și activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de BNT  în raionul Ialoveni vor fi inițiate din momentul semnării Acordului de parteneriat de către Consiliul Raional și proiectul „Viață Sănătoasă”. Ialoveni face parte din cele 10 raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” din anul 1 (a. 2021), Faza II de implementare (Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Glodeni, Florești, Telenești, Strășeni).

Proiectul „ Viață Sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special din zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este un proiect de asistență tehnică, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

Descarcă materialul-1


Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!