Încă 16 sate au învățat să aplice model în 5 pași pentru crearea comunităților sănătoase în Republica Moldova

În anul 2022, încă 16 sate[1] au învățat să aplice model în 5 pași pentru crearea comunităților sănătoase în Republica Moldova. Modelul are o abordare holistică a sănătății și bunăstării și stimulează autoritățile locale să realizeze intervenții în promovarea sănătății pentru a preveni riscurile bolilor netransmisibile, responsabile de 9 din 10 decese a moldovenilor.

Bolile netransmisibile, în special cele ale inimii și ale aparatului circulator (hipertensiunea, accidentul cardiovascular (ictus)) provoacă cele mai multe dizabilități și decese premature, la persoane peste 40 de ani. Principalii factori de risc - alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și alcool, inactivitatea fizică- pot fi modificați și ar putea preveni până la 50% dintre decesele premature ale moldovenilor.

„Am căutat să identificăm abordări eficiente pentru prevenirea factorilor de risc modificabili și acționăm de jos în sus. De la capacitarea societății civile la fortificarea rolului guvernanței locale ca împreună să poată defini și aborda prioritățile de sănătate a oamenilor și să creeze medii ce sprijină eforturile sătenilor de a se îngriji de sănătatea personală și a celor din jur”, spune Diana Berari, coordonatoare comunitară a Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Modelul de comunități sănătoase se bazează pe 5 pași complementari:

1. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la factorii de risc ai bolilor netransmisibile, în special ale inimii și aparatului circulator, prin seminare de educație comunitară adaptate nevoilor publicului;

2. Construirea de coaliții comunitare pentru sănătate dintre aleșii locali și reprezentanții comunității, la bază fiind datele despre starea de sănătate a localnicilor și prioritățile de sănătate definite de ei;

3. Încurajarea leadership-ului comunității în definirea soluțiilor locale pentru sănătate, prin exercițiul de cartografiere a activelor locale pentru sănătate;

4. Proiecte mici conduse de comunitate, bazate pe nevoi și active identificate pentru a îmbunătăți sănătatea localnicilor;

5. Împuternicirea pacienților cu boli netransmisibile de a-și asuma drepturile și responsabilitatea pentru propria sănătate, prin crearea de grupuri de autogestionare a bolilor cronice la nivel comunitar (Programul ABC).

Membrii coalițiilor locale sunt actorii locali, care își iau angajamentul de a lucra în parteneriat cu autoritățile publice locale și se implică în acțiuni participative pentru sănătate. „Participând la acest proiect, am conștientizat și interiorizat că este o obligațiune a autorităților publice locale de a preveni bolile cronice și este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi.”, Ala Guzun, Primăreasa s. Bilicenii Vechi, r-l Sîngerei.

Modelul de comunitate sănătoasă propune o viziune bazată pe puterea promovării sănătății comunitare, care motivează liderii locali și membrii comunității să lucreze eficient, în coaliție pentru a reduce factorii de risc ai bolilor cronice.

În cele 16 sate, timp de un an au fost create 16 spații de agrement și activitate fizică, s-au realizat 134 evenimente de mobilizare comunitară și 144 seminare de educație pentru sănătate la care au participat 4472 săteni. „În sfârșit, vreau să spun, în localitățile rurale a apărut așa eveniment cum e cel de azi, la care noi toți am fost invitați. Ne-au informat despre sănătate. Cel mai scump pentru om asta e - sănătatea. Celelalte sunt niște mărunțușuri.”, Leonid Bunăcale, participant la seminarul „Sănătatea bărbatului” din anul 2020, satul Peresecina, r-l Orhei.

Modelul este bazat pe învățarea incrementală (de sporire treptată a capacităților) de-a lungul celor 5 ani a proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” implementat de către Institutul Elveției de Boli Tropicale și Sănătate Publică (STPH), finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova. Din anul 2016 și până în prezent, 56 de sate din 28 de raioane ale republicii au fost susținute să dezvolte comunități sănătoasă.

În anul 2023, proiectul va sprijini dezvoltarea modelului în alte 14 sate din 7 raioane-pilot: Dondușeni (s. Plop, s. Sudarca), Rîșcani (s. Varatic, s. Mihăileni), Nisporeni (s. Marinici, s. Ciorăști), Basarabeasca (s. Abaclia, s. Sadaclia), Comrat (s. Chirsova, s. Congaz), Сеаdîr Lunga (s. Beșghioz, s. Tomai) și Dubăsari (s. Molovata Nouă, s. Holercani).

 

Vezi aici filmul despre cei 5 pași pentru crearea comunităților sănătoase – https://youtu.be/lJoF97AJKVA

Vezi pozele care ilustrează pașii - https://we.tl/t-IXfTbXnMHt

Mai multe poze si video - https://www.facebook.com/viatasan.md

 

[1] s. Clocușna, s. Lipnic r-l Ocnița; s. Chetrosu, Pelinia, r-l Drochia; s. Vîsoca, s. Bădiceni, r-l Soroca; s. Răspopeni, s. Vadul-Rașcov, r-l Șoldănești; s. Bilicenii Vechi, s. Prepelița, r-l Sîngerei; s. Meleșeni, s. Pitușca, r-l Călărași; s. Varnița, s. Mereni, r-l Anenii Noi; s.Ciuciuleni, s. Cîrpineni, r-l Hîncești

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!