Încă 300 de oameni din comunități sunt mai informați despre drepturile sale în sistemul de sănătate

Circa 300 de localnici din comunitățile Stăuceni, Băcioi, Trușeni, Cruzești ale municipiului Chișinău și Sadovoe, municipiul Bălți au aflat de ce e nevoie să-și cunoască drepturile în sistemul de sănătate.

Femeile și bărbații cu vârsta peste 45 de ani din aceste localități au participat la atelierele „Dreptul la sănătate și responsabilizarea socială” furnizate de dr. șt. med. Svetlana Cociu, expertă națională în promovarea sănătății.

Atelierele s-au desfășurat în perioada lunilor martie – aprilie și s-au încheiat în preajma Zilei europene a drepturilor pacientului, pe 19 aprilie 2024. Oamenii au aflat despre modul în care un pacient navighează în sistemul de sănătate pentru a avea acces la serviciile și medicamentele incluse în polița medicală obligatoriile și înafara ei, dar și care le sunt responsabilitățile pentru a avea o sănătate mai bună.

„Am subliniat pentru mine că, drepturile pacienților reflectă modul în care sunt respectate drepturile omului. Acum sunt sigur, sănătatea mea nu este responsabilitatea medicului, dar este responsabilitatea mea în parteneriat cu doctorul care mă tratează.”, mărturisește participantul la atelier Anatolie Tulba din comuna Băcioi, mun. Chișinău.

„După acest atelier, înțeleg că dreptul la sănătate înseamnă angajament și responsabilitate individuală pentru sănătate, dar și civică. Dacă vreau să îmi mențin calitatea bună a vieții, chiar dacă am boli cronice, trebuie să respect  drepturile și responsabilitățile mele în calitate de pacient.”, susține Oxana Mihalachi, participantă la atelierul din comuna Cruzești, mun. Chișinău.

Ateliere pentru oamenii din sate au fost realizate după ce reprezentanții coalițiilor comunitare, a organizațiilor neguvernamentale, a grupurilor de inițiativă și a primăriilor și-au consolidat inițiativele de advocacy la nivel de comunitar în cadrul ciclului de ateliere „Dezvoltarea și consolidarea capacităților în promovarea sănătății și dreptul la sănătate” realizate de proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Dezvoltarea și consolidarea capacităților societății civile pentru dreptul la sănătate este parte a activității de dezvoltare a comunităților sănătoase în cadrul  proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” realizat cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova. Până în prezent, activitățile proiectului au contribuit la informarea a 4 000 de femei și bărbați din 75 de localități ale țării despre drepturile pacienților.

Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!