Instruim medicii de familie și asistenții medicali în domeniul implementării PEN-urilor

În perioada 13 iunie - 5 iulie, proiectul ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” susține organizarea a șase instruiri privind implementarea pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) în Republica Moldova, destinate medicilor de familie și asistentelor medicale din raionale pilot ale proiectului.

Pachetul de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) este destinat medicilor de familie și a fost aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM în februarie 2019, în baza Protocoalelor adaptate ale Organizației Mondiale a Sănătății PEN nr.1 ”Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat al DZ și HTA” și PEN nr.2 ”Educația pentru sănătate și consiliere cu privire la conduita sănătoasă”. Protocoalele descriu detaliat pașii standardizați pe care medicii de familie și asistentele medicale trebuie să-i urmeze în interacțiunea cu pacientul pentru a preveni bolile netransmisibile și a promova un mod sănătos de viață. 

În calitate de formatori sunt medicii de familie și asistentele medicale din instituțiile medicale din raioanele pilot ale proiectului care au fost instruiți la începutul anului curent.

Fiecare curs de instruire durează trei zile, iar agenda include aspecte practice și teoretice. Astfel, participanții  obțin cunoștințe ce țin de componentele PEN și anume caracteristicile celor mai frecvente boli netransmisibile, cum sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul zaharat,  factorii de risc ai bolilor netransmisibile, modul sănătos de viață, comunicarea cu pacientul pentru motivarea acestuia și altele. De asemenea, ei își consolidează abilitățile de măsurare a tensiunii arteriale, greutății, indicelui masei corporale, nivelului de glicemie în sânge și colesterol.

În total urmează a fi instruiți 143 medici de familie și asistente medicale din raioanele: Cahul, Criuleni, Ștefan Vodă, Orhei, Taraclia, Vulcănești, Edineț, Ungheni, Fălești și Briceni. Instruirile au avut loc în Chișinău, Cahul și Slobozia Mare.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ziua mondială a diabetului. Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utili...


Concentrează-te pe prevenție! este îndemul Zilei Mondiale de prevenire a Accidentului Vascular Cerebral – 29 octombrie 2023

Îndemnul

Continuă sprijinul acordat Ministerului Sănătății în consolidarea capacităților și abilităților profesionale ale asistenților medicali comunitari

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă” continuă să sprijine Ministerul Sănătății în