Ministerul Sănătății aduce în prim-plan nevoia unui sistem integrat de îngrijiri cronice – atelier intersectorial, organizat la Chișinău

Astăzi, 9 aprilie, a avut loc un atelier intersectorial dedicat îmbunătățirii modului în care sunt oferite îngrijirile persoanelor cu boli cronice. Scopul atelierului a fost identificarea de soluții reale pentru ca serviciile medicale și sociale să fie mai accesibile, mai echitabile și mai apropiate de nevoile comunităților.

Evenimentul, susținut de Ministerul Sănătății, a reunit specialiști din domeniul sănătății, protecției sociale și parteneri internaționali. Discuțiile s-au axat pe modul în care condițiile de trai și muncă, mediul ambiant, veniturile, accesul la servicii, educație etc., influențează sănătatea și cum sistemele de sănătate și social trebuie să țină cont de aceste aspecte pentru a funcționa eficient.

Modelul de îngrijiri cronice integrate, testat în Republica Moldova, în perioada 2019-2024, în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, oferă o abordare coordonată a serviciilor medicale și sociale, bazată pe colaborare, schimb de date și monitorizare continuă. Participanții au evidențiat necesitatea unui cadru normativ clar a digitalizării proceselor și implicării active a profesioniștilor din ambele domenii pentru prestarea serviciilor de îngrijiri cronice integrate.

Menționăm că atelierul a avut loc în contextul unor provocări precum creșterea prevalenței bolilor netransmisibile, îmbătrânirea populației și diferențe mari față de media europeană în speranța de viață. Astfel, Ministerul Sănătății reiterează importanța unei colaborări intersectoriale pentru construirea unui sistem de îngrijiri cronice centrat pe oameni, eficient și sustenabil.

Proiectul de pilotare a abordării integrate a îngrijirilor cronice în țara noastră este realizat de Swiss TPH și susținut de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova, unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare în domeniul sănătății.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!