Moldova a participat la primul Simpozion Internațional în Bolile netransmisibile (BNT) din Kosovo. Evenimentul de trei zile (27-29 septembrie 2023) a prezentat cele mai recente descoperiri în managementul #BNT și experiențele locale și internaționale în acest domeniu.
În cadrul Simpozionului, Prof. Kaspar Wyss de la #SwissTPH a vorbit despre activitatea Institutului Elveției de Boli Tropicale și de Sănătate Publică (Swiss TPH) care se concentrează la nivel global pe o mai bună înțelegere a BNT și a impactului factorilor de risc comportamentali și de mediu. El a prezentat controlul BNT din perspectiva globală a sănătății și a abordărilor de consolidare a sistemelor de sănătate, menționând că toate proiectele pe care #SwissTPH le implementează se concertează pe recomandările de prevenire, gestionare și tratament al BNT, neapărat adaptate la nivel local.
În acest sens, lidera Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, dr. Ala Curteanu, a prezentat experiență inedită a proiectului - de creare a grupurilor de suport pentru pacienți pentru autogestionarea #BNT și îngrijirea pentru un mod de viață sănătos pe termen lung. Este vorba de așa numitul Program al sănătății, sau Programul ABC de alfabetizare în sănătate dedicat pacienților cu boli cronice care formează grupuri de suport și-și dezvoltă programe mici de schimbare de comportamente pentru a îngriji mai bine de bolile cronice de care suferă.
La sesiunea privind realizările regionale în abordarea BNT, dr. Besim Nuri, proiectul „Sănătate pentru toți” din Albania a prezentat experiența de îmbunătățire a calității și accesibilității asistenței medicale primare. Dr. Nicu Fota, liderul proiectului de asistență medicală de calitate accesibilă din Kosovo a prezentat experiența intervențiilor esențiale în bolile netransmisibile la nivel de asistență medicală primară. Dr. Fabian Cenko, liderul proiectului „Servicii Integrate de Sănătate” din Kosovo a vorbit despre împuternicirea spitalelor prin integrarea promovării sănătății și educației cu privire la BNT.
Consultantul OMS, dr. Anastasiya Dumcheva a împărtășit audienței cunoștințe din Ucraina și realizările majore în abordarea bolilor netransmisibile într-un moment provocat de război.
Evenimentul a întrunit aproximativ 600 de participanți, profesioniști din domeniul public și privat al sănătății, reprezentanți ai universităților, asociații de pacienți și ONG-uri, comunicatori și jurnaliști în sănătate.
Primul Simpozion Internațional în Bolile netransmisibile (BNT) din Kosovo a fost organizat de proiectele locale ale Biroului de cooperare a Elveției (SDC) AQH și IHS.