Nivelul de implementare al Protocoalelor adaptate ale OMS, PEN nr. 1 și PEN nr. 2 depinde de atitudinea managerilor

Nivelul de implementare al Protocoalelor adaptate ale OMS, PEN nr. 1 și PEN nr. 2, ca instrument al calității îngrijirii pacienților cu boli netransmisibile, depinde de atitudinea managerilor față de PEN-uri și de aplicarea autoevaluării procesului. Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral, bolilor renale, precum și educația, consilierea pentru sănătate sunt obiective reale de atins, dacă managerii de instituții medicale primare își vor asuma responsabilitatea să implementeze Protocoalele adaptate ale OMS, PEN nr. 1 și PEN nr. 2.

La această concluzie au ajuns managerii de instituții primare din zece raioane-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și ai instituțiilor medico-sanitare primare-țintă ale OMS, în cadrul Atelierului de lucru dedicat implementării pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile, din 12 decembrie 2019.

După ce și-au prezentat rezultatele și împărtășit lecțiile învățate, managerii au subliniat că au nevoie să automonitorizare și autoevaluare a procesului implementării PEN-urilor în instituții, prin aplicarea auditului intern, în baza fișei dezvoltate de OMS și oferite de Proiect, pentru a-și identifica neajunsurile și scăpările în managementul organizației.

Printre cele învățate, ei au menționat că simt nevoia de a continua procesul de instruire în PEN-uri pentru întreg personalul medical al instituției, cu scopul de a asigura climatul organizațional favorabil asistenței medicale acordate pacientului.

Vom reaminti, în perioada anilor 2017-2018, Protocoalele adaptate ale OMS PEN nr.1 și PEN nr.2 au fost pilotate în Republica Moldova de către Organizația Mondială a Sănătății. La începutul anului 2019, Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” a preluat implementarea în zece raioane-țintă a pachetul de intervenții esențiale integrate în îngrijirea bolnavilor cronici. În mai puțin de nouă luni, Proiectul a reușit să facă instruiri în cascadă, în toate raioanele-țintă, acoperind cu instruiri în PEN 2/3 din medicii de familie și 1/3 din asistenții medicilor de familie, total 615 lucrători medicali.

Evaluarea din două raioane-țintă a procesului de implementare a constatat că doar 20% din instituțiile medicale primare implicate în proces au obținut îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate pacienților cu boli netransmisibile, iar 80% nu au înregistrat progrese semnificative.

Conform Ordinelor MSMPS nr.181 și nr. 182 din 13 februarie 2019, cu privire la aprobarea Protocolului adaptat al OMS PEN nr.1 „Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat al diabetului zaharat și hipertensiunii arteriale” și PEN nr.2 „Educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă”, managerii sunt responsabili de implementarea PEN-urilor la nivel de instituții.

Atelierul de lucru dedicat implementării pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile a fost organizat de Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare