A început formarea a 20 de coaliții comunitare pentru sănătate, câte o localitate din 16 raioane și patru din municipiul Chișinău. Până pe 11 februarie, aceste coaliții vor fi complet funcționale, având misiunea de a dezvolta comunități mai sănătoase prin implicarea activă a localnicilor în luarea deciziilor ce influențează sănătatea publică și aplicarea acestora.
Membrii coalițiilor sunt reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ai sectorului public (echipe de medici de familie, poliție, școli, biblioteci etc.), sectorului privat (întreprinderi locale), organizațiilor neguvernamentale și cultelor religioase. Fiecare coaliție este formată din 10-15 membri.
Activitatea de creare a coalițiilor se desfășoară prin ateliere specializate, unde exercițiul de cartografiere al resurselor locale este primar pentru a identifica și dezvolta inițiative ce susțin sănătatea publică. Printre resursele evaluate se numără: spațiile pentru activități fizice și recreere – terenuri de sport, parcuri, centre comunitare; serviciile medicale și educaționale – centre de sănătate, farmacii, școli implicate în educația pentru sănătate; inițiative și actori comunitari – grupuri de voluntari, organizații neguvernamentale, agenți economici preocupați de sănătatea comunității. și urmărește luarea deciziilor privind factorii care influențează sănătatea localnicilor și participarea la implementarea inițiativelor comunitare pentru prevenirea bolilor netransmisibile.
Diana Berari, coordonatoarea comunitară a Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și formatoarea atelierelor, explică importanța acestei activități: „Crearea coalițiilor comunitare pentru sănătate și exercițiul de cartografiere a resurselor sunt etape esențiale în mobilizarea comunitară pentru sănătate. Obiectivul final este sprijinirea adoptării unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor netransmisibile printr-o abordare participativă și sustenabilă”.
și urmărește luarea deciziilor privind factorii care influențează sănătatea localnicilor și participarea la implementarea inițiativelor comunitare pentru prevenirea bolilor netransmisibile.
Începând cu anul 2019, Republica Moldova a dezvoltat 75 de coaliții comunitare pentru sănătate, active în 35 de raioane și două municipii. Acest proces face parte din activitățile Proiectului „Viață sănătoasă”, susținut de Biroul de Cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elvețian de Sănătate Tropicală și Publică. În etapa finală a Proiectului, Centrele de Sănătate Publică Teritoriale din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor prelua și extinde acest model de mobilizare comunitară la nivel național. Elveția rămâne unul dintre cei mai importanți finanțatori ai sectorului medical din Republica Moldova.
Localitățile unde sunt create noile coaliții:
- Raioane: Slobozia Mare (Cahul), Filipeni (Leova), Mănoilești (Ungheni), Cimișeni (Criuleni), Puțintei (Orhei), Tudora (Ștefan Vodă), Coteala (Briceni), Viișoara (Edineț), Sărata-Veche (Fălești), Ștefănești (Florești), Cîrpești (Cantemir), Satul-Nou (Cimișlia), Taraclia (Căușeni), Bănești (Telenești), Puhoi (Ialoveni), Cobîlea (Șoldănești).
- Municipiul Chișinău: Cruzești, Băcioi, Durlești, Stăuceni.