Pachetul de instruire pentru asistenții medicali comunitari care ar permite specializarea nurselor pentru a practica asistența medicală comunitară (AMC) a fost discut de experți și practicieni în AMC, sănătatea publică și medicina primară. Evenimentul a avut loc la Chișinău, în cadrul mesei rotunde din 17 ianuarie 2025.
Programul de specializare în specialitatea AMC a fost elaborat de către experții Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pocalo”, iar la bază a stat Standardul ocupațional AMC, coordonat și semnat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Activitatea a fost realizată pe parcursul anului 2024, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
Elaborarea și instituționalizarea Pachetului de instruire pentru asistenții medicali comunitari în cadrul Centrului de educație medicală continuă a personalului medical și farmaceutic cu studii medii „Raisa Pacalo” va asigura durabilitatea și sustenabilitatea procesului de formare profesională în AMC și va contribui la evitarea accentuării lipsei de personal în medicina primară.
Asistenții medicali comunitari fac parte concomitent din echipa medicului de familie și echipa intersectorială la nivel de comunitate. Profesioniștii în AMC își centrează activitatea profesională pe necesitățile persoanei și ale familiei cu vulnerabilități și boli cronice. Ei au roluri intersectoriale: de educator și promotor în sănătate; de antrenor în autogestionarea bolilor; de facilitator, informând decidenții și actorii relevanți din comunitate despre nevoile beneficierilor; de susținător și parajurist, reprezentând interesele beneficiarilor în relațiile cu furnizorii de servicii.
Republica Moldova are circa 1 250 de asistenți medicali/comunitari care au fost antrenați în atelierele de instruire pentru consolidarea abilităților practice organizate pe parcursul anilor 2020-2024, organizate cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, realizat de Institutul Elveției de Sănătate Publică și Boli Tropicale și susținut de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova.
Elveția este unul dintre cei mai importanți finanțatori în sectorul medical din Republica Moldova.