Pe urme fierbinți II Impresiile experților elvețieni după realizarea Atelierelor de instruire pentru scrierea Planurilor teritoriale pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile

Sunteți a doua oară în Republica Moldova și furnizați a doua oară Atelierul de instruire pentru realizarea Planurilor teritoriale de prevenire a #BNT. Cum vedeți în acest an participanții la Atelier?

Bernadette Peterhans: Nu este o întrebare ușoară. Cred că în acest an am reușit mult mai bine să cunosc Moldova. Este mai ușor pentru mine acum să înțeleg cum se activează la nivel de administrație publică locală, asta mi-a permis să vin cu idei în timpul atelierelor de a sprijini participanții în procesele de elaborare a proiectelor.

De asemenea, în acest an observ că lumea este entuziasmată să se reîntâlnească în grupuri fizice datorită situației legate de COVID-19 și asta este diferit față de anii precedenți, la sigur.

Mie îmi place mult activitatea mea. Eu mă implic acolo unde este nevoie, preiau procesul așa cum este el și îl duc la bun sfârșit împreună cu participanții. Să sprijinim procesele și să reacționăm prompt când e nevoie este un punct forte al echipei noastre.

Cum apreciați colaborarea în interiorul echipelor intersectoriale? Cum credeți, i-a unit subiectul sănătății publice, ori nu?

Bernadette Peterhans: Ceea ce am văzut este că fiecare s-a implicat. Nimeni nu s-a separat, toți au lucrat în comun, au discutat, pentru a elabora proiectul. Când erau sub presiunea timpului fiecare a contribuit reușind echipa să facă față situației. Am văzut că participanții erau foarte interesați de a îndeplini în mod corect sarcina, dar asta nu e tot. Urmează etapele de definitivare și apoi de implementare. Aici va fi nevoie de capacități de a dirija și partaja responsabilitățile între specialiștii din raion.

La ateliere au fost grupuri mici pe care le-am urmărit, va fi interesant sa urmărim gestionarea planurilor la nivel de raion.

Ce le-ați ura acestor echipe?

Bernadette Peterhans: Le urez ca ei să aibă sorți de izbândă în ceea ce fac și aceasta să fie spre beneficul oamenilor. De asemenea, să țină cont de cele mai vulnerabile grupuri de populație la definitivarea planurilor teritoriale. Le urez să aibă tot succesul dorit. Din ceea ce văd, cred că așa și va fi!

Mulțumim mult pentru pentru dedicație!

Urmăriți mâine interviul cu Adela Berisa, specialistă, departamentul educație și instruire Swiss TPH, ultimul interviu din această serie.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!