Pe urme fierbinți III. Impresiile experților Swiss TPH după realizarea Atelierelor de instruire pentru scrierea Planurilor teritoriale pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile

Interviu cu Adela Berisa-Fazlagic, specialistă, departamentul educație și instruire, Swiss TPH (Institutul Tropical și de Sănătate Publică al Elveției).

Temperament balcanic. Flacără și căldură a emanat Adela în toate zilele atelierelor. Abundență de idei, deschidere maximă în comunicare. Nu ne vorbea încă limba, dar se implica cu inima și înțelegea tot ce ne doare și ce ne bucură. Am vorbit cu ea pe picior egal, ca între surori. De asta a cam durat.  Citiți tot. La urmă e concluzia.

21 mai 2021. Înainte de plecare, după cinci zile jumătate de lucru intens la draftarea proiectelor. Adela, știu puține despre tine. Știu că ești facilitatoare la aceste Ateliere și expertă internațională în scrierea proiectelor, iar țara ta este Bosnia și Herțegovina. Te rog să te prezinți.

Adela Berisa-Fazlagic: De fapt, lucrez în domeniul proiectelor de mai bine de 20 de ani. Am lucrat în diferite organizații și instituții. Am implementat și dezvoltat proiecte. Am trecut prin toate etapele proiectelor, așa că azi am ajuns să fiu expertă în scrierea și implantarea lor.

În ceea ce privește proiectele de promovare a sănătății și prevenire a bolilor netransmisibile #BNT, de când le dezvolți și le implementezi?

Adela Berisa-Fazlagic: De aproximativ 10 ani, de când lucrez la Institutul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară din Zenica, Bosnia și Herțegovina.

Este vreo diferență între proiectele de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor netransmisibile #BNT față de proiectele din alte domenii?

Adela Berisa-Fazlagic: Este, și e o diferență foarte mare. Am lucrat în diverse sectoare, precum: politici pentru tineri, antreprenoriat, sport și educație fizică, turism. Promovarea sănătății și prevenirea #BNT sunt cele mai dificile sectoare pentru dezvoltarea proiectelor.

În ce constă dificultatea?

Adela Berisa-Fazlagic: Promovarea sănătății și prevenirea bolilor este unul dintre cele mai provocatoare lucruri de făcut în societate. Abordările de schimbare a comportamentului pentru sănătate nu sunt atât de populare pe cât am crede. Oamenii sunt reticenți când e vorba de schimbe. Asta însemnă efort. Însă, dacă ai o echipă de proiect sau o instituție în care oamenii au încredere și ale căror activități sunt relevante pentru societate, atunci e mai ușor să abordezi grupuri-țintă și să-le transmiți mesajul de schimbare de comportament pentru sănătate. Reputația câștigată în domeniul sănătății de-a lungul anilor, te vor recomanda. O imagine bună înseamnă încredere în echipă,. Asta dă rezultate vizibile în timp.

Ai 10 ani în domeniul promovării sănătății și prevenirii BNT. Cu ce ​​ai început în Bosnia și Herțegovina? Știu că în țara ta oamenii sunt sportivi, foarte sportivi. Cultura activității fizice este foarte bine dezvoltată acolo, spre deosebire de situația de la noi.

Adela Berisa-Fazlagic: Am pornit de la aceea că am observat că oamenii au obișnuințe care se răsfrâng asupra sănătății lor, iar bolile de care suferă pot fi prevenite. Ne-am dat seama că trebuie să facem campanii de informare și ulterior de schimbare de comportament, diverse activități pentru a convinge oamenii să-și schimbe comportamentele, obiceiurile ca să prevină apariția bolilor ori a simptomelor prevestitoare ale bolilor cronice. Acest pas este esențial pentru echipa care inițiază astfel de proiecte. De aici pornesc toate acțiunile.

În ceea ce privește sportul și activitatea fizică, da, ai dreptate, suntem o țară cu o cultură fizică relativ bună. La noi oamenii sunt orientați să facă activitate fizică, în special în orașe, acolo unde au și o infrastructură sportivă grozavă. Dar, chiar și așa, trebuie să le reamintim că o activitate fizică de rutină, adică constantă poate să le îmbunătățească calitatea și longevitatea vieții prin reducerea riscurilor de îmbolnăvire.

Acum, lucrez concomitent la un proiect multisectorial care combină sportul, turismul, sănătatea, antreprenoriatul. Deși sună foarte complex, vreau să subliniez că în același timp aduce rezultate excelente pentru grupurile țintă.

Se desfășoară la nivelul unei instituții publice centrale ori teritoriale?

Adela Berisa-Fazlagic: La nivel central nu avem o agenție pentru sănătatea publică, deoarece țara este o federație a Bosniei și Herțegovinei și Republica Srpska și fiecare au institutele lor de sănătate publică. La nivel național nu avem un minister al sănătății, ci un minister al afacerilor civile, care include sectorul sănătății.

Și aceste proiect intersectorial, la ce nivel este realizat?

Adela Berisa-Fazlagic: La nivelul municipalităților și, de asemenea, la nivelul unor parteneri relevanți, cum ar fi Facultatea de Sport și Activitate Fizică, care activează în toată Federația Bosniei și Herțegovinei. Avem, de asemenea, un consorțiu de parteneri care cartografiază situația din 49 de municipalități pentru dezvoltarea turismului de aventură pentru a crește atât sectorul turistic, cât și starea de sănătate a oamenilor. De asemenea, dezvoltăm zone de alpinism rutier, inclusiv pentru a promova unele abilități antreprenoriale prin intermediul acestui proiect.

Înseamnă că e vorba de realizarea proiectului în cadrul unui program național?

Adela Berisa-Fazlagic: Parțial. Acesta va acoperi nu numai regiunile naționale, ci și regiunile adiacente. Se va extinde peste regiunile fostelor republici iugoslave și chiar mai mult. Dorim să dezvoltăm o rețea regională multisectorială între diferiți actori care pot promova turismul de aventură pentru a atrage turiștii în promovarea modului de viață sănătos prin alpinism. Alpinismul este una dintre cele mai eficiente activități fizice pentru dezvoltarea corpului și a minții în același timp.

Câți ani implementați acest proiect pentru schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor ?

Adela Berisa-Fazlagic: Suntem încă în faza de implementare a proiectului și pandemia de COVID-19 a provicat niște riscuri pe care le evaluăm pentru a schimba unele procese. Cu toate astea, este un proiect durabil, pentru că odată ce îl vom încheia, vom lăsa în comunități zone de alpinism dezvoltate. Vom dezvolta instrumente IT care le vor promova. E-instrumentele vor fi întreținute de companiile IT, care sunt partenerii proiectului. Ulterior, vom lăsa întreținerea acestor zone de alpinism pe seama municipalităților. Acestea vor fi responsabile de zonele create, iar agențiile turistice vor putea să vândă aceste produse/servicii de turism ca să facă bani și să crească nivelul de viață al populației. Oamenii din zece orașe selectate vor avea șansa de a folosi acele zone dezvoltate în fiecare zi pentru a-și îmbogăți activitatea fizică și îmbunătăți calitatea sănătății și a vieții. Am creat și dezvoltat trasee cu 30 de niveluri de dificultate în alpinism: pentru începători, copii, profesioniști etc. Deci, am acoperit totul și o mulțime de oameni vor beneficia de rezultatele proiectului.

...Uau, înțeleg că observi  deja niște procese de schimbare!?

Adela Berisa-Fazlagic: Da, am văzut niște schimbări de comportament și chiar am măsurat interesul municipalităților și al părților interesate de a fi implicate în această muncă creativă. Este primul proiect de acest gen în Bosnia și Herțegovina. Reacția a fost uluitoare. Am discutat direct cu 49 de municipalități și toți erau interesați să dezvolte o astfel de activitate deoarece singuri nu puteau realiza așa ceva. De asta, când experții vin și spun ce și cum pot face autoritățile, ce rezultate le vor aduce comunităților de care sunt responsabili, autoritățile locale realizează care este interesul lor să se implice și astfel se decid să facă parte din astfel de proiecte.

Din ceea ce spui, este vorba mai degrabă de resurse umane și de timp. Și în acest sens, pe când te așteptați să aveți schimbări în comportamente la nivel populațional?

Adela Berisa-Fazlagic: Le vom avea chiar înainte de sfârșitul proiectului, adică sfârșitul acestui an. Acest lucru se datorează faptului că zonele turismului de aventură dezvoltate vor fi deschise publicului în câteva luni. Autoritățile vor vedea interesul oamenilor chiar în această vară, în timp ce vom promova intens acest tip de activitate fizică.

La finalul proiectului vom putea măsura interesul autorităților de a continua dezvoltarea zonelor create și ce se poate face mai bine în proiectele viitoare pe care intenționăm să le facem. Deci, nu numai interesul persoanelor care folosesc zonele turistice vor fi măsurate, ci și instituțiile care le gestionează, indiferent dacă înțeleg importanța lor și dacă le promovează. Deci, vom avea o imagine a impactului chiar înainte de sfârșitul proiectului.

Faptul că acest proiect se desfășoară în mai multe regiuni, îl face similar cu ceea ce facem noi în Republica Moldova prin intermediul Proiectului moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poveri bolilor netransmisibile” în raioanele-pilot?

Adela Berisa-Fazlagic: Și da și nu. Am să îți povestesc despre un alt proiect similar. Acum trei ani am fost implicată într-un proiect asemănător cu al vostru în Bosnia și Herțegovina, finanțat de SDC. Am lucrat pentru echipele interdisciplinare similare cu cele din aceste ateliere. Reprezentam Institutul pentru sănătate publică la care lucram.

Povestește și spune totodată, care ar fi recomandările tale pentru partenerii locali în astfel de proiecte?

Adela Berisa-Fazlagic: Pot spune ferm -  cu o sumă mică de bani, poți face o mare diferență. Nu este vorba de bani. Este vorba despre idei și despre încrederea în instituții. De asemenea, este vorba despre abordarea inovatoare pe care o alegi în dorința de a schimba comportamentul oamenilor pentru sănătate.

Voi oferi un exemplu de proiect mic din orașul meu pe care îl dezvoltasem. Era intitulat „Obiceiuri sănătoase pentru angajați mai sănătoși”. Ca grup-țintă, am selectat angajații din instituțiile publice care aveau riscuri de a dezvolta #BNT, în special cancer pulmonar și cancer digestiv. Se știe, pentru fumători, riscul de a dezvolta cancer digestiv este chiar mai mare decât de a dezvolta cancer pulmonar. Acești oameni lucrează în continuu zilnic 8 ore și nu aveu o alimentație sănătoasă și activități fizice. Prin urmare, am implementat un proiect care le-a furnizat un plan individual de alimentație și antrenamente. Le-am analizat structura corporală (bioimpedanța corporală) înainte și după practicarea activităților din programul propus.

În doar trei zile de la anunțul proiectului, am primit 300 de cereri din care am ales doar 30 de persoane pentru a fi supuse procesului de schimbare. Cei neselectați ne-au sunat și ne-au implorat să fie implicați în proiect. Erau gata să plătească pentru asta, pentru că doreau să fie ghidați și monitorizați de către angajați ai instituțiilor în care au încredere. În doar 2 luni am obținut un rezultat uriaș. Per total, participanții au slăbit cu 200 kg. Este incredibil!

Totuși, ceea ce este și mai important este că ori de câte ori îi întâlnesc pe acei oameni, ei îmi spun că proiectul le-a schimbat viața, obiceiurile și comportamentul. Cineva dintre participanții noștri și-a început propria afacere în domeniul alimentației sănătoase, oferind boluri de fulgi de ovăz în oraș în loc de fast fooduri cu grăsimi trans, sare și zahăr. El ne-a scris un mesaj public de mulțumire în care a subliniat că proiectul nostru i-a schimbat viața și că este fericit acum.

Într-adevăr, rezultat grozav!

Adela Berisa-Fazlagic: Întâlneam persoane în magazine care cumpărau produse ca să gătească acasă și ne arătau cu bucurie ce au cumpărat. Erau dornici să ne împărtășească faptul că respectă planul alimentar pe care l-am dezvoltat pentru ei.

Așa că, cel mai important pentru implentarea eficientă a proiectului este să ai o comunicare și o cooperare foarte bună între parteneri, deoarece fiecare persoană contribuie pentru a maximiza rezultatele.

În concluzie, de ce este nevoie pentru ca proiectul de promovare a sănătății și prevenire a riscurilor #BNT să aibă impact pozitiv pentru toată lumea?

Adela Berisa-Fazlagic: Trebuie dedicație și implicare la maxim, prezență în acele comunități unde sunt implementate proiectele, pentru că numai atunci oamenii vor simți că sunt direct conectați în dezvoltarea proiectelor, vor simți că au suport, că le urmăriți activitățile și le dați aripi pentru a face lucrurile mai bine. Nu proiectul în sine este cel mai important, ci oamenii din teren care-l implementează. De fapt, ei sunt roțile proiectului. Ei vor face schimbările în comunitatea locală.

În cadrul proiectelor noastre din Bosnia și Herțegovina am reușit să dezvoltăm instrumente de comunicare foarte bune. Și am fost sprijiniți de parteneri, care ne-au văzut ca pe parteneri care-și doresc să obțină rezultate, rezultate comune, pentru a diminua cazurile de #BNT.

Cred că în Republica Moldova trebuie să faceți același lucru. Oamenii sunt foarte motivați. Vă rog să nu pierdeți ceea ce am realizat în aceste ateliere. Continuați să comunicați între voi. Vedeți dacă e nevoie de ceva suplimentar pentru a scrie proiectele mai bine, în modul în care doriți să fie. Astfel veți maximiza eforturile și rezultatele.

Mulțumesc tare mut pentru atâta temperament și suflet depuse în aceste zile și pentru sfatul motivator! A fost foarte interesant să purtăm această discuție!



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!