Prima întrunire a Grupului managerial De la Egal la Egal, Cahul a avut loc. Managerii sparg gheața.

Pe 26 noiembrie 2019, la Centrul de Sănătate Moscovei, 12 manageri ai Centrelor de Sănătate publice și private din raionul Cahul s-au întrunit în prima ședință a grupului managerial De la Egal la Egal, format în cadrul Proiectului Viață Sănătoasă. Tema discutată în grup a fost „Colaborarea între tipurile de asistență medicală pentru asigurarea îngrijirii integrate în bolile netransmisibile”.

Ședința a fost precedată de ore de muncă asupra conținutului și multe emoții pentru asimilarea rolurilor de facilitatori, prezentatori și moderatori, în care au fost însăși managerii Centrelor de Sănătate din raion.

Natalia Zarbailov, Experta în Sănătate Publică a Proiectului „Viață Sănătoasă” și Angela Tomacinschi, Experta Proiectului „Viață Sănătoasă”, cele care au co-facilitat ședința, au comunicat despre rolul acestui grup în structura sistemului de sănătate la nivel local și de republică.

Natalia Zarbailov: „Funcționalitatea acestui grup va pune în practică ciclul calității PEVA (Planifică, Evaluează, Verifică, Acționează). Grupul managerial de la Egal la Egal va pune temelia pentru formarea unui sistem de educație medicală continuă descentralizat, așa cum este în țările Uniunii Europene, în paralel cu cel centralizat care funcționează la noi, în baza Departamentului de educație continuă. E un model care funcționează în baza principiului de autogestionare a problemelor instituționale și nevoilor profesionale de dezvoltare, când soluțiile nu sunt căutate numai la Minister, alte instituții ierarhic superioare, dar sunt găsite în interior, prin cooperare și coraborare în colectiv, cu celelalte nivele de asistență medicală, autorități locale, raionale și bineînțeles beneficiari. E un model care te învață să identifici problemele, să cauți soluții și să planifici activitățile pentru a asigura îmbunătățirea continuă a calității.”

Angela Tomacinschi: „Rolul managerilor de la Cahul este să fie primii dintre raioane care au creat grupul managerial De la Egal la Egal. Noi ne de dorim ca ei să se dezvolte și să fie formatori pentru alte raioane-țintă ale Proiectului, pentru că nevoia de a învăța în grup, este o nevoie de dezvoltare continuă pentru managerii, medicii și asistenții medicali ca să răspundă nevoilor pacienților pentru servicii de calitate accesibile. Acest deziderat este de atins mâine, dacă muncim cu scopul bine definit azi.”

La Centrul de Sănătate Moscovei, cu trei medici de familie și paisprezece asistenți medicali, care deservesc 7 123 de beneficiari, și-a întâlnit colegii Radu Cernei, unul din medicii de familie și managerul instituției. „Sunt onorat ca prima ședință să aibă loc în satul Moscovei, când vom discuta și soluționa de la egal la egal problema cea mai dureroasă - colaborarea noastră cu celelalte tipuri de asistență medicală”.

Echipa s-a împărțit în trei subgrupuri. Surprinzător sau nu, subgrupurile au identificat aceleași componente ale problemei: programarea și accesul limitat la medicii de specialitate; trimiteri neargumentate către specialiști ori spitalizare; traseul pacientului deficient între nivelele de asistență medicală; respectarea formală a Normelor metodologice la toate nivele de asistență medicală; lipsa canalelor de comunicare eficiente între nivelele de asistență.

După dezbateri și argumente susținute în baza regulamentelor și protocoalelor, managerii au formulat soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung. Ei au decis asupra creării Grupului managerial de la Egal la Egal, Cahul pe pagina de facebook a Proiectului „Viață Sănătoasă” pentru dezvoltarea capacităților și abilităților de comunicare operativă; prezentarea propunerilor dezvoltate din soluțiile găsite pentru problemele discutate în cadrul Consiliului Teritorial de Sănătate Publică, Cahul; aderarea Grupului managerial la Asociația Medicilor de Familie din Republica Moldova și crearea filialei Cahul; întrunirea în ședințe o dată la două luni, în unul din Centrele de Sănătate.

Următoarea ședință a Grupului managerial de la Egal la Egal, Cahul va avea loc la Centrul de Sănătate Giurgiulești, în a doua jumătate a lunii ianuarie, tema va fi stabilită în cadrul primei ședințe online, pe Grupul managerial de la Egal la Egal, Cahul al paginii de facebook a Proiectului „Viață Sănătoasă”.

Realizarea exercițiului de fortificare a calității serviciilor medicale primare de la Cahul a fost posibilă datorită suportului Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!