În perioada 17-18 iunie 2019 a avut loc un atelier de lucru privind rezultatele atinse în urma pilotării pentru prima dată a Programului de Autogestionare a Bolilor Cronice în cinci sate din Moldova: Peresecina, Susleni, Boșcana, Ohrincea și Mărăndeni.
La eveniment au participat peste 30 de persoane inclusiv facilitatorii programului, experți internaționali din Danemarca și Elveția, reprezentanții autorităților centrale și ai altor proiecte relevante. Ședința a început cu prezentarea experienței internaționale, continuând cu descrierea rezultatelor obținute în cadrul Programului.
În total, la Program au participat 63 persoane, 58 femei și 4 bărbați. S-a constatat că majoritatea participanților au reușit să înțeleagă mai bine ce trebuie să facă în fiecare zi pentru a ameliora starea de sănătate și a avea un control mai bun asupra bolii, prin stabilirea unor ținte concrete și acțiuni pentru realizarea acestora.
Ce este Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice
Acest program își propune să ajute participanții cu maladii cronice să-și dezvolte aptitudini, să capete cunoștințe și să câștige încrederea în capacitățile proprii pentru a-și controla simptomele bolilor cronice, a gestiona propria sănătatea în fiecare zi și a îmbunătăți calitatea vieții sale.
Cine sunt participanții
Persoanele adulte cu afecțiuni cronice. De regulă un grup este constituit din 12-14 participanți.
Cum este organizat Programul
Programul reprezintă un ciclu de șase ședințe în cadrul cărora doi facilitatori, la fel persoane cu boli cronice, abordează diferite subiecte, ghidând-i pe participanți în găsirea soluțiilor proprii de gestionare a bolii cronice pe care o au. În timpul acestor ședințe participanții își stabilesc anumite scopuri personale care urmăresc un control mai bun asupra sănătății și vieții lor.
Programul de autogestionare a bolilor cronice este un program inovativ, implementat cu succes în multe țări dezvoltate ale lumii, care are ca scop să ajute pacienții să câștige încrederea în capacitățile proprii pentru a-și controla durerea, oboseala, gândurile și emoțiile negative, precum și alte simptome ale bolilor cronice și a-și gestiona sănătatea proprie în fiecare zi.
În Republica Moldova, bolile netransmisibile cum ar fi: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cancerul și altele sunt cauza principală a mortalității.
Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.