Primul Jurnal pentru îngrijirea pacientului cu boli cronice este aprobat de un grup de lucrători medicali și pacienți

Primul Jurnal în Republica Moldova pentru îngrijirea pacientului cu boli cronice este aprobat de un grup de asistenți medicali din cadrul medicinii primare, medici de familie și pacienți care suferă de diabet zaharat de tip 2. Este concluzia și recomandarea asistenților medicali și medicilor de familie care au participat pe 3 decembrie 2019 la atelierul de lucru „Prezentarea rezultatelor pilotării Jurnalul de automonitorizare și autocontrol al persoanelor cu Diabet zaharat de tip 2”.

Jurnalul a fost testat în localitățile din zece raioane-țintă ale Proiectului, de către 51 de asistenți medicali, medici de familie, care au răspuns pozitiv la invitația Proiectului „Viață Sănătoasă” de a fi instruiți în educația terapeutică a pacientului, în baza „Suportului educațional destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip 2”.

Prezentă la activitate, Tatiana Zatîc, Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgențe și comunitate a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a ținut să menționeze aspectul inovativ al Jurnalului care implică în gestionarea bolii nu doar lucrătorii medicali, dar și pacientul. „Este un suport destinat medicilor și pacienților pentru a reduce povara bolilor netransmisibile. Jurnalul va putea fi preluat și implementat la nivel de țară și instituționalizat de către USMF „Nicolae Testemițanu”, Centrul de excelență în medicina de familie „Raisa Pocalo”, Centrul de Educație Medicală Continuă a personalului Medical și farmaceutic cu Studii Medii, ca să avem o durabilitate a celor învățate în cadrul perioadei de testare”.  

În perioada de șapte luni, mai – noiembrie 2019, lucrătorii medicali au creat grupuri de pacienți care suferă de diabet zaharat de tip 2 și au făcut ședințe de instruire pe diverse tematici specifice modului de viață al pacienților cu diabet zaharat, au învățat să completeze Jurnalul, să monitorizeze parametrii și valorile-țintă pentru a ține boala sub control.

Potrivit Dr. Zinaida Alexa, una din autorii Jurnalului, endocrinologă, șefa secției de Endocrinologie la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Expertă Națională a Proiectului „Viață Sănătoasă”, scopul Jurnalului este de a contribui la schimbarea de comportament a persoanelor cu boli cronice, cu diabet zaharat și de a spori calitatea îngrijirii din partea asistenței medicale. Zinaida Alexa: „Diabetul zaharat necesită cunoștințe și aptitudini specifice ale pacientului pentru a conviețui cu boala. Jurnalul oferă informații succinte, dar exhaustive despre maladie și este un registru personal al rezultatelor obținute în controlul diabetului care sunt monitorizate de comun cu lucrătorii medicali pentru a introduce modificări în tratament, sau modul de viață, după caz”.

„Când persoanele care suferă de boli cronice învață să-și monitorizeze și controleze maladia, în cazul nostru vorbim de diabetul zaharat de tip 2, ei își asigură calitatea vieții și longevitatea, la fel de bună și lungă, ca în cazul persoanelor sănătoase”, spune Dr. Natalia Zarbailov, Experta în Sănătate Publică a Proiectului „Viață Sănătoasă”.

Cei 43 de asistenți medicali, medici de familie, endocrinologi care au participat la Atelierul de lucru au menționat că Jurnalul este primul instrument de lucru în maladiile cronice pentru lucrătorii medicali și pacienți, și răspunde nevoii celor doi actori de a avea o complianță mai mare la tratament. Angela Colibaba, medică de familie a Centrului de Sănătate Mărăndeni „Pacienții noștri au fost implicați activ în procesul de testare a Jurnalului. După șapte luni de testare, ținem sub control boala. Acesta e cel mai bun rezultat pe care putem să îl avem în gestionarea maladiilor cronice ale pacienților.”

Maria Samoil, asistenta medicală a Centrul de Sănătate Criuleni: „În munca mea de asistentă medicală, Jurnalul e cel mai util instrument prin care stabilesc comunicarea eficientă cu pacientul și cu familia acestuia de care depinde climatul psihologic în care trăiește. Merg la casele lor o dată la două săptămâni și analizăm împreună datele din Jurnal”.

„Vom include Jurnalul în activitățile de educație continuă a asistenților medicali, ca pe un instrument de lucru pentru schimbarea comportamentului pacientului cu boli cronice. Cred că medicii de familie ar trebui să delege sarcina de alfabetizare în sănătate asistenților medicali, care sunt mai aproape de pacienți și care au toate competențele să facă instruirile”, Vera Loghin, Directoare a Centrului de Educație Medicală Continuă a personalului Medical și farmaceutic cu Studii Medii din Republica Moldova.

„Anul 2020 este anul mondial al asistenților medicali și a nurselor și în acest context, le urez ca rolul lor principal, de alfabetizare/școlarizare în sănătate să fie făcut cu dăruire pentru a atinge scopul strategiilor naționale și ale OMS de a avea acoperire universală. Doar prin educație în sănătate putem preveni și face profilaxia bolilor, inclusiv și pentru persoanele care suferă de boli cronice și asta înseamnă să acoperim universal populația cu servicii medicale, pentru sănătate”, Dr. Elena Stempovscaia, Președinta Asociației de Nursing din Republica Moldova.

Jurnalul de automonitorizare și autocontrol al persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 a fost elaborat în baza Protocoalelor adaptate ale OMS PEN nr.1 „Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat în Diabet zaharat și HTA” și PEN nr.2 „Educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă”, precum și a Protocolului clinic național „Diabetul zaharat necomplicat”. Acest produs a fost dezvoltat în cadrul Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare