Începând cu 10 august, Programul ABC-ul sănătății se va desfășura în 14 sate din șapte raioane ale țării în care Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” pilotează activități de promovare a sănătății și prevenire a bolilor cronice pentru oamenii din zonele rurale.
Programul ABC-ul sănătății este un curs de schimbare comportamentală pentru pacienții cu boli cronice. Principiul de lucru al programului este învățarea de la egal la egal și suportul în grup. Astfel, facilitarea schimbărilor pentru învățarea deprinderilor și comportamentelor sănătoase și de control a bolilor netransmisibile precum bolile de inimă și vase, hipertensiunea, diabetul, cancerul etc. este realizată de o persoană din sânul comunității, instruită riguros de către experții în promovarea sănătății.
Timp de șase săptămâni facilitatorul Programului va furniza șase ateliere pentru ca participanții să afle mai multe despre boala sa și cum să-i facă față, să devină mai încrezători în capacitățile sale și mai puțin îngrijorați de simptomele cu care se confruntă (durerea, oboseala, dificultățile respiratorii, tulburările de somn, stresul și emoțiile negative etc), să învețe tehnici pentru a diminua durerea, oboseala, stresul și să găsească modalități noi de abordare a stărilor de sănătate cauzate de bolile netransmisibile.
Programul ABC-ul sănătății este dezvoltat de către experții în sănătate publică din Centrul Stanford de Cercetare în Educația Pacientului și are rezultate marcabile în țările din Europa. Programul este adaptat pentru condițiile de trai din țara noastră de către experții din Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile.
Cele 14 sate care vor aplica Programul ABC-ul sănătății în acest an sunt: Mihăileni și Văratic din raionul Râșcani, Plop și Cernoleuca din raionul Dondușeni, Marinici și Ciorăști din raionul Nisporeni, Holercani și Molovata din raionul Dubăsari, Sadaclia și Abaclia din raionul Basarabeasca, Tomai și Beșghioz din raionul Ceadîr-Lunga și Congaz și Chirsova din raionul Comrat.
Programul ABC-ul sănătății este una din activitățile de promovare a sănătății și prevenirii bolilor cronice în Republica Moldova, implementat de Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate a Republicii Moldova.
Vezi un exemplu de aplicare a Programului ABC-ul sănătății https://prosanatate.md/instrumente/programul-autogestionarea-bolilor-cronice-video-susleni/