Proiecte de promovare a sănătății vor fi realizate de comunități

Un număr de 20 de sate din raioanele pilot ale proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” vor primi susținere financiară pentru realizarea proiectelor de promovare a unui mod sănătos de viață.

Astfel, săptămâna trecută, reprezentanții autorităților publice locale, societății civile, medicii de familie, voluntarii și liderii comunitari au participat la un ateliere de lucru în cadrul cărora au fost discutate propunerile de proiecte pentru promovarea sănătății în comunitățile lor. Ghidați de experții proiectului pentru mobilizare comunităților și promovarea sănătății, participanții au venit cu diferite inițiative care au ca scop informarea locuitorilor comunităților despre modul sănătos de viață și motivarea acestora pentru a iniția o schimbare de comportament cu scopul de a-și îmbunătăți calitatea vieții sale.

Ideile de proiect au fost diferite de la amenajarea unui parc cu diferite spații pentru activități fizice și ore de dans pentru seniori până la organizarea festivalurilor și lecțiilor de master class despre mâncarea sănătoasă. În procesul de gândire a conceptelor de proiecte, fiecare echipă s-a bazat pe datele oferite de profiluri de sănătate elaborate de centrele de sănătate publică în cele zece raioane pilot.

”Aceste proiecte de promovare a sănătății trebuie să abordeze cel puțin o problemă de sănătate publică cu care se confruntă comunitatea respectivă, astfel ele vor interesa cetățenii, inițiind o schimbare de comportament.” consideră Ala Curteanu, managerul local al proiectului.

Suma oferită de proiectul ”Viață Sănătoasă” pentru fiecare proiect este de 112.500 lei. Proiectele vor fi implementate în perioada septembrie - decembrie 2019.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)” finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), în cadrul realizării obiectivului său principal de îmbunătățire a sănătății și a bunăstării populației RM, susține pilotarea conceptului de grup de la egal la egal în rândul lucrătorilor medicali din cele 10 raioane pilot:  Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!