Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă" marchează o prezență importantă la Congresul V al Medicilor de Familie și lansează Catalogul „Biblioteca Sănătății"

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile" a avut o prezență remarcabilă la Congresul V al Medicilor de Familie, un eveniment de mare importanță pentru comunitatea medicală. Congresul, desfășurat la Chișinău, a reunit medici de familie din toată Republica Moldova și experți internaționali din România, Elveția, Marea Britanie și SUA, care au împărtășit cele mai recente noutăți și inovații din domeniul medicinei de familie.

În cadrul congresului, echipa proiectului „Viață sănătoasă" a prezentat mai multe inițiative semnificative. Dr. Victoria Stein, expertă internațională în servicii integrate, a subliniat importanța Conceptului de Asistență Comunitară Integrată (ACI), care promovează o abordare holistă, centrată pe necesitățile pacientului în asistența medicală comunitară (AMC). Dr. Luminița Marcu, expertă în AMC, a adus exemple concrete despre succesul implementării ACI în România, iar Tatiana Dnestrean, expertă a proiectului în ACI și AMC, a prezentat dovezi solide privind modelele pilotate în Republica Moldova, demonstrând fezabilitatea și beneficiile acestora pentru pacient și dezvoltarea asistenței medicale primare.

Dr. hab. șt. med. Natalia Zarbailov, expertă a proiectului în medicina de familie, a oferit o analiză cuprinzătoare asupra trecutului, prezentului și viitorului asistenței medicale primare în Republica Moldova, subliniind necesitatea dezvoltării și inovării pentru îmbunătățirea managementului acestui domeniu.

Un moment important al evenimentului a fost lansarea noului produs #BibliotecaSănătății în oficiile medicilor de familie. Catalogul „Biblioteca Sănătății" include 53 de materiale informative, disponibile în limbile română și rusă, accesibile prin coduri QR pentru a fi descărcate ușor atât de medici, cât și de pacienți. Scopul acestui catalog este de a facilita prevenirea factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (BNT) și de a îmbunătăți gestionarea stărilor de sănătate prin colaborarea strânsă între medici și pacienți.

„Biblioteca Sănătății" reprezintă un pas important în stabilirea unor relații de încredere și parteneriat între medici și pacienți, contribuind la creșterea nivelului de satisfacție profesională a medicilor și, implicit, la creșterea satisfacției pacienților.

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile" rămâne dedicat îmbunătățirii stării de sănătate a persoanelor cu BNT și vulnerabilități, în special din localitățile rurale ale Republicii Moldova, promovând colaborarea intersectorială în domeniul asistenței medicale comunitare.Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare