La data de 3 septembrie 2019, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează campania de informare și educare a cetățenilor ”Redu sarea din mâncare”, realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Campania reprezintă o continuitate a recomandărilor făcute în cadrul unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova, în anul 2016. Studiul a arătat că moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS care este de până la 5g pe zi, echivalentul unei lingurițe. Printre principalele cauze ce duc la un consum sporit de sare sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi adăugarea sării în exces în mâncare sau în prepararea bucatelor. Aproximativ 2/3 din sarea consumată zilnic se ascunde în produsele alimentare procesate, cum sunt: pâinea, mezelurile și afumăturile, cașcavalul, brânza tare, peștele afumat și sărat, plăcintele, pizza, murăturile, etc. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar al populației. Fiecare 100 g de pâine contribuie în medie cu 1,85 g de sare, iar peste o jumătate din populație (55,4%) consumă pâine de 2–3 ori pe zi, o proporție mai mare fiind înregistrată în rândul populației rurale (61,6%).
Consecința unui consum ridicat de sare este apariția hipertensiunii arteriale, cauza nr. 1 de declanșare a bolilor cardiovasculare, atacurilor de cord și cerebrale, fapt ce reduce din calitatea vieții și capacitatea de a munci.
”În Republica Moldova, 606000 persoane au tensiunea arterială ridicată, această cifră fiind în creștere, la fel ca și numărul atacurilor de cord sau cerebrale. Consumul excesiv de sare este un factor de risc pentru sănătatea populației. Campania lansată astăzi vine să susțină angajamentul asumat de Minister de a reduce consumul de sare în rândul populației, prin ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la obiceiurile alimentare nesănătoase și respectarea unui mod sănătos de viață”, a declarat Alexandru Voloc, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul conferinței de presă.
Programul Național în domeniul Alimentației și Nutriției pentru anii 2014–2020 și Planul Național de Acțiuni pentru anii 2016–2020 privind implementarea Strategiei Naționale de Prevenire și Control al Bolilor Netransmisibile prevede o reducere a consumului de sare în rândul populației la nivel național până la mai puțin de 8 g pe zi către anul 2020. Acest lucru va fi posibil doar prin abordări complexe și eforturi sistematice, inclusiv reformularea produselor alimentare, etichetarea produselor, educația publicului cu implicarea sectorului sănătății și industriei alimentare.
”Majoritatea țărilor în dezvoltare înregistrează un consum sporit de sare. Oamenii deseori nu realizează acest lucru și nici nu cunosc care sunt consecințele unor deprinderi. Este important să realizăm că noi suntem responsabili de sănătatea proprie și modul de viață pe care îl ducem. Orice schimbare de comportament se bazează pe educare și informare, fiind folosite toate mijloacele disponibile pentru ca schimbările să fie de durată.”, susține Viorica Crețu, director adjunct al Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare în Republica Moldova.
La rândul său, Stela Gheorghiță, reprezentantul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova a menționat: ”Consumul sporit de sare este un factor determinant important al hipertensiunii arteriale în rândul bărbaților și femeilor și reducerea consumului ar îmbunătăți starea de sănătate a populației prin diminuarea numărului de boli cardiovasculare și, prin urmare, a ratelor înalte de deces. Reducerea aportului de sare a fost identificată ca una dintre cele mai eficiente măsuri de sănătate publică și este una dintre obiectivele de bază la nivel global, regional și național, pentru a reduce povara bolilor non-transmisibile.”.
Pe pagina www.prosanatate.md omenii pot afla care alimente procesate și obiceiuri alimentare duc la un consum ridicat de sare, și ce pot face pentru adoptarea unui mod de viață sănătos.
Campania realizată în cadrul proiectului moldo-elvețian ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, lansată în cadrul Săptămânii Gobale pentru Prevenirea Bolilor Netransmisibile, se va desfășura la nivel național și include mai multe produse informative printre care: spoturi video, audio și materiale informaționale care au fost diseminate tuturor instituțiilor medicale din țară.