Sadaclia este una din cele 70 de comunități sănătoase din Republica Moldova

Sadaclia din raionul Basarabeasca este unul din cele 70 de sate din 35 de raioane ale republicii care dezvoltă o comunitate sănătoasă. Conceptul de comunitate sănătoasă presupune abordarea holistică a sănătății și stimulează autoritățile locale să realizeze intervenții de mobilizare a comunității pentru promovarea sănătății și prevenirea riscurilor de apariție și dezvoltare a bolilor netransmisibile (hipertensiune, diabet, boli de inimă și vase etc.).

La inițiativa sătenilor și membrilor proiectului de dezvoltare a comunităților sănătoase „Cetățeni activi și sănătoși în Sadaclia”, autoritățile locale și-au asumat responsabilitatea să promoveze sănătatea și să reducă factorii de risc pentru apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile responsabile de 9 din 10 decese premature ale moldovenilor.

În rezultatul cooperării, în centrul satului a fost amenajat un spațiu de activitate fizică și agrement și a fost creat primul grup de suport pentru autogestionarea bolilor netransmisibile și schimbarea de comportamente pentru sănătate.

„Acum adulții din localitate au un loc în centrul satului unde pot practica activități fizice, fiind ghidați de antrenori instruiți, iar cei vârstnici care suferă de bolile netransmisibile nu mai sunt singuri, ei au un grup în care învață și practică în comun tehnici de a-și ușura simptomele bolii și de a-și schimba comportamentele nesănătoase”, Adrian Macari, coordonatorul proiectului „Cetățeni activi și sănătoși în Sadaclia”.

La evenimentul de inaugurare a spațiului de activitate fizică și agrement din localitate din 16 octombrie au fost prezenți reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” cu suportul cărora în satele din țară, începând cu anul 2019 este aplicat conceptul de comunitate sănătoasă al Organizației Mondiale a Sănătății.

„O comunitate sănătoasă este acea comunitate care își creează și își îmbunătățește continuu mediul fizic și social, își folosește resursele astfel ca să le permită oamenilor să se sprijine reciproc pentru dezvoltarea potențialul lor la maximum. Vedem că la Sadaclia asta se întâmplă”, Ion Șalaru, directorul-adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

„În numele Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova și al proiectului pe care îl reprezint vă mulțumim tuturor părților implicate - societatea civilă, autoritățile locale, echipa medicului de familie, profesorii și elevii din școală, preotul din sat - pentru efortul de cooperare în crearea mediului sustenabil pentru întremarea sănătății a comunității și vă urăm să vă continuați dezvoltarea”, le-a transmis sătenilor Ala Curteanu, lidera de echipă a Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Peste 300 de adulți cu vârsta de peste 40 de ani din Sadaclia deja sunt beneficiarii Proiectului de dezvoltare a comunităților sănătoase „Cetățeni activi și sănătoși în Sadaclia”.

Pentru realizarea Proiectului de dezvoltare a comunităților sănătoase „Cetățeni activi și sănătoși în Sadaclia” au fost investiți 100 000 LEI. În acest an, proiecte similare au fost dezvoltate concomitent în alte 13 localități din 7 raioane ale țării⃰.

⃰ Dondușeni (s. Plop, s. Sudarca), Rîșcani (s. Varatic, s. Mihăileni), Nisporeni (s. Marinici, s. Ciorăști), Basarabeasca (s. Abaclia, s. Sadaclia), Comrat (s. Chirsova, s. Congaz), Сеаdîr Lunga (s. Beșghioz, s. Tomai) și Dubăsari (s. Molovata Nouă, s. Holercani).



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!