Seminarul de instruire pentru specialiștii în promovarea sănătății „Pune capăt violenței de gender. Promovează sănătatea la locul de muncă” dă start Campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen din acest an, în țara noastră. Pe 20 noiembrie curent, seminarul va fi facilitat de expertul cu cea mai bună practică în domeniul de promovare a sănătății la locul de muncă din Uniunea Europeană, dr. Roberto Moretti. Expertul este invitat de Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică.
Dr. Roberto Moretti reprezintă Unitatea de Promovare a Sănătății, Departamentul de Sănătate din Bergamo, Italia. Acesta a realizat un Program de promovare a sănătății la locul de muncă în perioada anilor 2011 – 2019 pentru regiunea Lombardia, Italia. De la cinci companii pe care le-a propus să intre în Program, în anul 2011, au ajuns ca să se implice în anul 2019, 157 de companii, cu circa 40 de mii de angajați și un impact asupra sănătății pentru 10 020 055 de locuitori ai regiunii.
„Violența de gender la locul de muncă este un fenomen care poate fi gestionat de angajați și angajatori dacă aceștia vor căpăta încredere în specialistul din domeniul de promovare a sănătății. Acesta are la îndemână noi instrumente lucrative pentru a le pune în acțiune”, spune dr. Roberto Moretti. Despre ce fel de instrumente e vorba și cum pot fi puse în acțiune, expertul va comunica celor care vor veni la seminar, pe 20 noiembrie 2019.
Seminarul de instruire în promovarea sănătății „Pune capăt violenței de gender. Promovează sănătatea la locul de muncă” este parte a Cursului de Promovare a sănătății pentru Schimbarea Comportamentului, elaborat de experți elvețieni din cadrul Institutului Elvețian Tropical și de Sănătate Publică în colaborare cu echipa națională din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”.
Cele 16 zile ale campaniei sunt marcate între 25 noiembrie, Ziua Internațională împotriva violenței femeilor și 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. „16 zile” fac conexiunea între fenomenul de violență împotriva femeilor și drepturile omului și subliniază mesajul - violența bazată pe gen împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului.
Campania de 16 zile organizează persoane și grupuri din întreaga lume pentru a solicita eliminarea tuturor formelor de violență bazată pe gen împotriva femeilor.