Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au dezvoltat șase planuri inovatoare pentru schimbarea comportamentelor în comunitate, axate pe alimentația sănătoasă și activitatea fizică. Aceste planuri au fost elaborate în cadrul unui curs practic de instruire desfășurat între 29 iulie și 2 august, bazat pe modelul COM-B (Capacitate, Oportunitate, Motivare - Schimbare de Comportament).

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va oferi suport metodologic echipelor din asistența medicală primară și specialiștilor în sănătatea publică din Chișinău și Bălți, pentru a asigura implementarea eficientă a planurilor în perioada septembrie - octombrie 2024. Sprijinul metodologic din partea ANSP va garanta sustenabilitatea intervențiilor propuse.

Aceste planuri vizează îmbunătățirea sănătății și bunăstării persoanelor cu riscuri pentru bolile netransmisibile (ex.: hipertensiunea arterială, diabet zaharat de tip 2 etc.) prin promovarea unor comportamente sănătoase în ceea ce privește consumul de alimente nutritive și creșterea nivelului de activitate fizică. Aplicarea modelului COM-B permite o abordare structurată și eficientă a schimbării comportamentelor, luând în considerare capacitățile, oportunitățile și motivațiile indivizilor, dar și a celor care planifică intervenția. Durata de aplicare a unui Plan COM-B este de la trei la șase luni.

„Suntem încrezători că aceste planuri vor aduce schimbări semnificative în comunitățile noastre și vor îmbunătăți sănătatea persoanelor din grupurile de risc," a declarat Elena Rotari, directoare-adjunct la Asociația Medicală Teritorială Rîșcani, Chișinău. „Cu suportul nostru metodologic, echipele din Chișinău și Bălți vor putea implementa cu succes aceste strategii inovatoare pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor netransmisibile," Ion Șalaru, director-adjunct al ANSP.

Modelul COM-B este instituționalizat în cadrul Cursurilor de Educație Medicală Continuă a USMF „Nicolae Testemițanu”. Activitatea este realizată cu suportul financiar al Elveției prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!