Vom avea încă 14 sate în care sănătatea va fi prioritate

Circa 43 de mii de oameni de vor bucura de faptul că sănătatea va fi prioritate în satele lor. Este vorba de satele din cele șapte raioane-pilot în care proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” aplică cele mai eficiente instrumente de prevenire a maladiilor cronice[1] - cauza a 9 decese din 10 a moldovenilor.

În acest an, satele au format 14 coaliții comunitare care și-au asumat să vegheze asupra stării de sănătate și de bine a oamenilor din satele lor. „Sănătatea nu e doar responsabilitatea medicului, este responsabilitatea fiecărui om, membru al unei comunități, iar coalițiile comunitare pun accentul pe responsabilitatea și solidaritatea asumată de sat pentru oamenii săi.”, explică Diana Berari, coordonatoarea comunitară a proiectului.

Proiectul a facilitat crearea coalițiilor, susținând formarea și consolidarea platformei participative între societatea civilă și autoritățile publice locale. Acestea vor demara începând cu luna aprilie acțiuni de promovare a sănătății, de prevenire a bolilor cronice și de informare pentru conștientizare a sătenilor despre dreptul la sănătate.

„De ce este nevoie de o coaliție comunitară? Pentru că e nevoie de un efort comun, un parteneriat, pentru a crea un mediu propice pentru promovarea sănătății la nivel local. Răspunsul eficient la pandemia bolilor cronice, cum este hipertensiunea și diabetul zaharat poate fi doar multisectorial.” susține Valeriu Guțu, primarul satului Ciorăști, r-l Nisporeni.

Din coaliția comunitară fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, ai organizațiilor nonguvernamentale, asociațiilor profesionale, instituțiilor medicale, de învățământ și culturale, dar și liderii locali formali și informali din sat.

„Ne vom implica în acțiuni participative pentru a crește gradul de informare al cetățenilor și cererea de a adopta un stil de viață sănătos. Și primul pas este să prevenim factorii de risc ai bolilor cronice, printre care cel mai comun ar mâncatul nesănătos și dezordonat.”, susține Dascal Ghenadie, președintele A.O. „Grădina Florilor”, din satul Văratic, r-l Rîșcani.

După crearea coalițiilor comunitare, urmează exercițiul de analiză a necesităților pentru sănătate a oamenilor și găsirea resurselor interne pentru soluționarea problemelor identificate, iar proiectul va susține coaliția pentru dezvoltarea comunităților sănătoase prin oferirea de granturi mici.

Activitatea de dezvoltare a comunităților sănătoase este facilitată de proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Elveției de Sănătate Publică și Boli Tropicale, finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

 

[1] s. Plop, s. Cernoleuca r-l Dondușeni ; s. Varatic, s. Mihăileni r-l Rîșcani; s. Marinici, s. Ciorăști r-l Nisporeni;

s. Abaclia, s. Sadaclia r-l Basarabeasca; s. Chirsova, s. Congaz r-l Comrat; s. Beșghioz, s. Tomai r-l Ceadîr-Lunga;

s. Molovata Nouă, s. Holercani r-l Dubăsari.

 

Descarcă materialul-1


Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!