Zece echipe de formatori raionali în implementarea Pachetului de intervenții esențiale integrale în boli netransmisibile (PEN) au început instruirile de formare. 46 de medici și asistenți medicali de familie din zece raioane-țintă ale Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” vor deveni formatori în implementarea PEN la nivel raional. Formatorii vor reveni în Centrele de Sănătate și Oficiile Mediciilor de Familie ca să instruiască de la egal la egal colegii din raion în aplicarea în practică a PEN-urilor - un instrument al calității pentru prevenirea complicațiilor și consilierea pacienților cu boli netransmisibile (BNT). Reamintim că BNT (bolilile cardio-vasculare, diabetul zaharat de tip 2, cancerul) sunt cauza a circa 80% din decesele premature în țara noastră, iar PEN-urile sunt un instrument care pot reduce esențial din povara BNT la nivelul echipei medcului de familie.
Instruirea celor zece echipe de formatori raionali în PEN va avea loc în patru etape, până în seprembrie 2021. „Scopul nostru este să fortificăm deprinderile celor 46 de medici și asistenți medicali de familie din 10 raioane-pilot în oferirea îngrijiriii integrate de calitate a persoanelor care suferă de BNT. Totodată, vom insista să le dezvoltăm viitorilor formatori raionali deprinderi de instruire a adulților, pentru ca ulterior să poată să transmită cunoștințele și depinderile profesionale colegiilor săi.”, explică esența procesului de formare de formatori raional în PEN, Natalia Zarbailov, expertă în sănătate publică și asistență medicală primară a Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
Prima etapă de formare de formatori a avut loc în cadrul seriei din 8 module tematice, realizate în perioada 22-25 iunie 2021, la Centrul Universitar de Simulare în Sănătate din Chișinău. Instrurile tematice au fost dedicate evaluării factorilor de risc pentru patologia cardiovasculară, calcularea riscurui cardiovascular (tehnica SCORE, măsurarea indicelului masei corporale, a tensiunii artetiale etc.); Servicii integrate în drabetul zaharat, factorii de risc, diagnosticul și conduita cazurilor; Factori de risc comportamentali (consum de tutun și abuz de alcool) și modul de viață sănătos; Interviul motivațional - instrument de comunicare eficientă pentru schimbarea de comportament în #BNT; Organizarea activității la nivel de asistență medicală primară, distribuirea responsabilităților și lucrul in echipă, rolul medicului de familie, a asistentului medical de familie și comunitar.
„Am mult de învățat până să ating la nivelul profesional și de dăruire de sine al formatorilor naționali în PEN și mă bucură mult că am de la cine să învăț. Un compartiment separat al cursului este consilierea pacienților pentru schimbarea de comportament care necesită multă incisivitate și abilități de comunicare asertivă, căruia în trecut i-am dedicat mult mai puțin timp comparativ cu cel clinic. Înțeleg acum puterea consilierii. E ceea ce foarte mult m-a marcat, la atelier. ”, își împărtășește opinia despre cele învățate Cristioglo Dmitriana, asistentă a medicului de familie din cadrul Centrului de Sănătate, Leova.
„Primul lucru pe care îl voi face după instruire este să revin la toate materialele de instruire și la informația primită la atelier ca să o sistematizez. După, voi iniția inforamarea colegilor, angajaților instituției despre toate căte am aflat. ”, susține Valentina Panfilov, șefa Centrului de Sănătate, Căușeni.
„Am 20 de practică ca medic de familie și cu toate astea, am avut de învîțat mult de la acest atelier. Lucruri noi, bazate pe cele mai recente dovezi medicale internaționale. Primii care voi afla informația de la atelier vor fi colegii mei, patru la număr. Cu ei lucrez cot la cot și tot ei vor fi cei care îmi vor testa capacitățile de formator, de care sunt conștient că trebuie să le dezvolt insistent în următoarele cicluri de formare.”, Ion Bîrcă, medic de familie la Centrul de Sănătate Vorniceni, comuna Gălești.
Atelierul a fost construit din lecții teoretice, ore practice de dezvoltare/consolidare a deprinderilor și sesiuni de învățare de la egal la egal. Formarea de formatori la prima etapă a fost realizată de 10 formatorii naționali OMS și ai proiectului „Viață Sănătoasă” în PEN. „Vă felicit pentru faptul că ați obținut primul certificat care atestă formarea la prima etapă de formatori raionali în PEN. (...) În urma acestui atelier trebuie să priviți pacientul în mod integru, multifactorial. Nu îl priviți doar din perspectiva bolii cronice pe care o are. Plasați pacientul în centrul echipei voastre și prin metode de prevenție, disagnostic, inițiere de tratament precoce veți evita complicațiile care sunt inevitabile în cazul patologiilor netransmisibile. Ca și formatori, începeți de la instruirea cercurilor mici de colegi, pentru ca în timp să puteți să cuprindeți grupuri mari. Vă urez sănătate, curaj și ambiție profesională.”, Dr. Zinaida Alexa, endocrinologă, șefa secției de Endocrinologie la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, formatoare națională OMS și a proiectului „Viață Sănătoasă” în PEN.
Cele zece echipe de formatori raionali în PEN vor contribui la implementarea Pachetului de intervenții esențiale în boli netransmisibile, PEN nr.1 „Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat al diabetului zaharat și hipertensiunii arteriale” și PEN nr.2 „Educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă” care au fost puse în aplicare din 13 februarie 2019, conform Ordinelor MSMPS nr.181 și nr. 182 și sunt obligatorii pentru instituțiile medicale.
Implemmentarea PEN-urilor este o activitate organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), cu suportul financiar al Elveției, prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică.
*Este vorba despre raioanele-pilot din anul 1, faza II de implementare a Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”: Florești, Rezina, Telenești, Glodeni, Ialoveni, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Strășeni.
* Pozele de la eveniment - participanții la instruiri sunt vaccinati impotriva COVID-19.