Ziua mondială a diabetului. Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.

În prezent, 1 din 10 adulți trăiesc cu diabet zaharat. Majoritatea dintre ei au diabet de tip 2. În țările cu venituri mici și medii, cum este și țara noastră, 3 din 4 persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar fiecare a doua persoană cu diabet zaharat nu este diagnosticată!

În Republica Moldova, dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism, cota diabetului este în jur de 48%. În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală. Rata mortalității în anul 2022 a constituit 16,5 la 100 mii locuitori.

Potrivit studiului STEPS, 1 din 5 persoane (21,1%) nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge. Fiecare a zecea persoană (9,9%) avea prediabet sau glicemia a jeun alterată (glicemie plasmatică a jeun 6,1-6,9 mmol/l), iar 6,3% avea diabet sau glicemie crescută (glicemie plasmatică a jeun ≥ 7,0 mmol/l sau primeau medicamente antidiabetice).

Diabetul zaharat a provocat 6,7 milioane de decese, în anul 2021. Din totalul global de cheltuieli pentru asistența medicală, diabetului îi revin 9%.

Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire, amputare a membrelor inferioare etc. 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sânt cauzate de diabet. Diabetul condiţionează, în medie, o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

Înțelegerea sau conștientizarea diabetului este primul pas către gestionarea și prevenirea bolii. Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce, în medie, cam zece ani din speranța de viață.

Vezi mai multe despre DIABTUL ZAHARAT și campania globală pe https://prosanatate.md/acces-la-ingrijirea-diabetului-daca-nu-acum-atunci-cand/

Rolul echipei medicului de familie în managementul diabetului zaharat este la fel de mare ca și a pacientului

Formarea profesioniștilor din domeniul sănătății este esențială pentru îmbunătățirea ratelor de diagnosticare a diabetului și a calității vieții pentru persoanele cu diabet zaharat. În acest, sens Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” continuă să sprijine Ministerul Sănătății în activitățile de instruire a echipei medicilor de familie pentru aplicarea corectă a managementului diabetului de tip 2, conform Protocoalelor PEN nr.1 și PEN nr.2.

Totodată, Proiectul sprijină și Agenția Națională pentru Sănătate Publică în activitățile de prevenire a bolii și aplicare a acțiunilor din Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027 pentru atingerea țintelor de prevenire și control a diabetului zaharat:

 1. Zero creștere a ratei de obezitate și diabet
 2. Reducerea cu 5% a valorii medii a glucozei sanguine la populaţia adultă şi cu 15% a prevalenţei glucozei sanguine ridicate
 3. Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea, urmând câteva recomandări:
 4. Alimentează-te sănătos: Mănâncă variat și echilibrat. Redu consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
 5. Menține greutatea corporală sănătoasă. Practică activitate fizică de intensitate moderată minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
 6. Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Acestea cresc riscul apariției complicațiilor în diabet zaharat;
 7. Evită stresul și respectă regimul de muncă și odihnă;
 8. Ține sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
 9. Gestionează nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
 10. Urmărește semnele: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie;
 11. Consultă cu regularitate medicul specialist.

În această zi, clădirea Ministerului Sănătății va fi ilumină în culoarea bleu a campaniei globale. Acțiunea este realizată cu sprijinul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Menționăm că din anul 1991, anual, pe 14 noiembrie este marcată  Ziua mondială a diabetului, fiind  cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de țări. Campanie atrage atenția asupra problemelor de o importanță majoră și menține diabetul ferm în centrul atenției publice și politice.Categorii de noutăți
  Nu am găsit nimic!