Ziua mondială a inimii în 2023. Iată cum au sărbătorit-o în 7 centre raionale și 14 sate care pilotează cele mai bune intervenții de sănătate publică

Ziua mondială a inimii s-a desfășurat activ în 7 centre raionale și 14 sate care pilotează cele mai bune intervenții de sănătate publică, facilitate de proiectul „Viață sănătoasă” și susținute de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

În acest an, circa șase sute de oameni din centrele raionale și cele două sate din Dondușeni, Rîșcani, Nisporeni, Basarabeasca, Comrat, Ceadîr-Lunga, Dubăsari au aplicat sloganul campaniei mondiale ,,Folosește-ți inima, Cunoaște-ți inima!”. Ei au făcut măsurări ale tensiunii arteriale, au trecut testul SCORE și au primit recomandări de la echipele medicilor de familie ai Centrelor de sănătate din raioane și experții în promovarea sănătății ai Centrelor de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Ei au făcut măsurări ale tensiunii arteriale, au trecut testul SCORE și au primit recomandări de la echipele medicilor de familie ai Centrelor de sănătate din raioane și experții în promovarea sănătății ai Centrelor de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Programul a mai inclus și acțiuni de mobilizare comunitară, inaugurări de spații de agrement și activitate fizică la nivel comunitar și lansări ale Programelor ABC,  de autoîngrijire a bolilor cronice.

Evenimentele publice locale s-au desfășurat cu sprijinul administrației publice locale, suportul organizațiilor obștești și a celor mai activi localnici. Potrivit participanților, acțiunile desfășurate au scos barierele și au împuternicit oamenii în a-și îmbunătăți sănătatea inimii, preveni decesele premature și prelua control asupra vieții și bunăstării personale.

Date despre sănătatea inimii, în lume și la noi

În lume și în Republica Moldova, bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza numărul unu al deceselor premature care provoacă aproape 19 milioane de decese, anual. BCV este un grup de tulburări ale inimii și ale vaselor de sânge, ce includ: bolile coronariene, bolile cerebro-vasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.

85% de decesele cauzate de BCV le constituie infarctul de cord sau atacurile de cord și ictusul sau accidentul vascular cerebral (AVC)! A treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV se întâmplă în țările cu venituri mici și medii, din care face parte și Republica Moldova.

În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin peste 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. Indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile. Incidența prin BCV în anul 2022, a constituit 1997,3 cazuri la 100 mii locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021 (1681,8 cazuri la 100 mii cazuri), iar prevalența a constituit 29793,2 cazuri la 100 mii locuitori în comparație cu 28302,5 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2021.

Cauzele bolilor de inimă

Cauzele dezvoltării BCV sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali (consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică), dar și cu factorii de risc fiziologici (tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea) alături de factori de risc nemodificabili (vârstă, sexul și predispoziția genetică).

Folosește-ți inima

Ai grijă în ce mediu trăiești și muncești. Înconjoară-te cu oameni cărora le pasă de sănătatea lor și de sănătatea ta. Ai grijă de ei, pentru ca ei să aibă grijă de tine. Alege ce mănânci - nu consuma în exces sare, zahăr și grăsimi. Redu consumul acestora, mai ales din pâine și produsele prefabricate, gata. Fii activ și mișcă-te. Orice activitate fizică, făcută cu grijă prin casă ori curte, înseamnă un plus la sănătatea inimii. Când îți folosești inima, poți să acționezi cu mult curaj pentru a te ajuta pe tine și pe alții.

Ziua mondială a inimii este o campanie globală, sărbătorită anual pe 29 septembrie, începând cu anul 2000.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!

Cele mai recente articole


Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății...


Sunt gata șase Planuri de îmbunătățire a sănătății persoanelor cu risc pentru bolile netransmisibile din Chișinău și Bălți: Modelul COM-B

Chișinău, 5 august 2024 - Recent, specialiștii în promovarea sănătății din asistența medicală primară și sănătate publică din Chișinău și Bălți au...


Formare în Asistența Integrată la Chișinău și Bălți

Chișinău și Bălți găzduiesc ateliere de formare pentru echipe multidisciplinare